Dvanaest fraza koje je mudro izbjegavati na poslu

0

Timski rad nije uvijek jednostavan, ali još je teže ako niste obzirni u komunikaciji s kolegama.

Ljubazna rečenica može učiniti veliku promjenu. Jeste li ikada izgovorili jednu od navedenih fraza? Evo što možete reći umjesto toga, a da rezultat bude jednako zadovoljavajući. 

1) “To nije moj problem/posao.” 

Zašto ovo nije dobro reći: Neki kolega traži vašu pomoć, a vi nemate vremena pa u želji da se čim prije riješimo i sugovornika i zadatka kratko odbrusimo da to nije naš problem ili naš posao. Nažalost, ljudi zbog toga mogu pomisliti da ste sebični i da niste timski igrač. 

Što možete reći umjesto toga: “Zašto ne pitaš (ime kolege koji bi mogao znati odgovor)? Mislim da bi ti on mogao bolje pomoći.” 

2) “Ali uvijek smo tako radili.” 

Zašto ovo nije dobro reći: Često puta bojimo se promjena jer cijenimo svoja prethodna iskustva. Ipak, nema izgovora za poticanje nefleksibilnog radnog okruženja koje se odupire svježim idejama.

Što možete reći umjesto toga: “Možeš li mi objasniti zbog čega misliš da bi to moglo biti bolje rješenje?” 

3) “Ne mogu više ništa učiniti.” 

Zašto ovo nije dobro reći: Kada stvarno ne možete napraviti više od onoga što već jeste, najprije sami sebe zapitajte jeste li doista ispitali sve mogućnosti i pokušajte još jednom. To može donijeti puno bolje rezultate od prihvaćanja poraza. 

Što možete reći umjesto toga: “Zapeo/la sam. Možeš li mi pomoći pronaći rješenje?”

4) “Evo, napravit ću to za minutu.” 

Zašto ovo nije dobro reći: U stvarnosti, rijetko kada nam je potrebna tek minuta da završimo ono na čemu radimo kako bismo se mogli primiti novog zadatka. Obično to kažemo kako bismo umirili kolegu, a istovremeno dajemo do znanja da nismo odmah spremni preuzeti zadatak. 

Što možete reći umjesto toga: “Upravo nešto završavam. Možeš li me, molim te, podsjetiti na to malo kasnije?”

5) “To nema smisla.” 

Zašto ovo nije dobro reći: Svi griješimo, ali ne treba unaprijed stvoriti zaključak. Možda postoje određeni dijelovi zadatka koje niste razumjeli. Umjesto da nešto obezvrjeđujete, najprije pokušajte istražiti što drugi o tome misle.” 

Što možete reći umjesto toga: “Nisam siguran/na. Možete li mi objasniti zašto bi to bilo najbolje rješenje?” 

6) “Nisi u pravu.” 

Zašto ovo nije dobro reći: Često, bez razmišljanja, pripisujemo nekome etiketu i uzrokujemo negativnu emociju kod druge osobe. Idući put pokušajte obrazložiti svoje mišljenje.

Zašto ovo nije dobro reći: “Ne slažem se, jer… Kako to komentirate?” 

7) “Žao mi je, ali…” 

Zašto ovo nije dobro reći: Rijetko razmišljamo unaprijed prije nego što kažemo “Žao mi je”, i često ostavljamo dojam da to što smo rekli nema smisla. Pravi razlog zbog čega nam je žao tako ostaje potpuno nejasan. 

Što možete reći umjesto toga: “Žao mi je. Sljedeći put pokušat ću…” 

8) “Jednostavno sam pretpostavio/la da…” 

Zašto ovo nije dobro reći: Bilo koji manjak razumijevanja vodi u pogrešku. Stoga, bolje je shvatiti tačno što je bilo potrebno napraviti, nego pretpostavljati. 

Što možete reći umjesto toga: “Možeš li mi tačno objasniti što moram napraviti?” 

9) “Napravio/la sam što sam mogao/la.” 

Zašto ovo nije dobro reći: U školi su nas učini da uvijek moramo dati sve od sebe. Ali kada i naše ‘najbolje’ nije ‘dovoljno dobro’, još uvijek nešto iz toga možemo naučiti.

Što možete reći umjesto toga: “Kako mogu biti bolji idući put?” 

10) “Sve si krivo shvatio/la.” 

Zašto ovo nije dobro reći: Kritiziranje drugih je lako kada ste uzrujani. Ali kritiziranje nečijeg rada nije najbolji način. Pokušajte biti konstruktivni. 

Što možete reći umjesto toga: “Ovo ne funkcionira. Sljedeći put pokušaj…” 

11) “Možda nisam u pravu, ali…” 

Zašto ovo nije dobro reći: Imate ideju, ali bojite se da bi je drugi mogli odbiti? Nemojte podcjenjivati sami sebe. Podijelite svoju ideju s ostalima samouvjereno! 

Što možete reći umjesto toga: “Imam ideju!” 

12) “Nisam imao/la vremena.” 

Zašto ovo nije dobro reći: Puno je posla, rokovi su blizu, a vi još niste postavili prioritete. Bolje je dati iskrenu procjenu koliko vremena vam je potrebno da odradite zadatak, nego da objašnjavate kako imate natrpan raspored. 

Što možete reći umjesto toga: “Završit ću to do (definirajte rok).”

Mojposao.net