Dobit banaka u Sloveniji 343 miliona eura

0

Bankarski sektor u Sloveniji u prvih je devet mjeseci ove godine imao 343 miliona eura čiste dobiti, što je 18 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju podaci slovenske centralne banke.

Dobit prije oporezivanja povećana je za 10,4 posto, na 368,5 miliona eura, što je uglavnom posljedica daljnjeg smanjenja rezervacija.

Bruto prihod svih banaka iznosio je 823,2 miliona eura, što jer 4,6 posto manje nego lani, dok je njihov ukupni bilans ostao na istom nivou i iznosi 37,3 milijarde eura.

Kreditna aktivnost je u porastu, što se osjetilo u porastu potrošačkih kredita na godišnjem nivou za 13,6 posto, dok je stambeno kreditiranje poraslo za pet posto, navodi se u izvještaju Banke Slovenije, objavljenom u utorak, prenijela je Hina.

Najveća slovenska banka, Nova Ljubljanska banke (NLB), koja je u 100-postotnom vlasništvu države, u prvih je devet mjeseci ove godine imala 184 miliona čiste dobiti na nivou cijele grupacije, s podružnicama u BiH, Srbiji, Makedoniji, na Kosovu i u Crnoj Gori.

Banku očekuje privatizacija, o čemu bi do kraja ove godine trebalo doći do sporazuma između slovenske vlade i Evropske komisije.