Vojna industrija: BiH u Egiptu dogovara nove poslove

0

Egipatski ministar vojne proizvodnje Mohamed el-Assar i ambasador Bosne i Hercegovine u Egiptu Duško Stojanović razgovarali su u petak o bilateralnoj saradnji u oblasti vojne i civilne industrije.

U saopštenju ministarstva objavljenom u petak navodi se kako su sastanku sa el-Assarom prisustvovali i predstavnici bh. kompanija.

Dvije strane razgovarale su o „novim perspektivama koje će biti pokrenute, investicijama i saradnji između kompanija namjenske industrije u Egiptu i BiH“, navodi se u saopštenju koje prenose egipatski mediji, piše BiznisInfo.

Takođe, razgovarano je i o mogućnosti da BiH učestvuje u obnovi i održavanju mašina i proizvodnih linija koje su egipatske kompanije namjenske industrije uvezle iz Istočne Evrope.

El-Assar je predstavio tehničke i tehnološke mogućnosti egipatskih kompanija vojne industrije koje su otvorene za saradnju sa bh. kompanijama u oblasti namjenske i civilne industrije, kako bi bila olakšana razmjena iskustava i ekspertiza i ojačana egipatska proizvodnja.

Stojanović je izrazio spremnost BiH na saradnju putem kompanija specijalizovanih, između ostalog, za proizvodnju vojne opreme.

Assar i Stojanović su istakli važnost uzajamnih posjeta tehničkih delegacija dvije zemlje kako bi se iz prve ruke stekao uvid u iskustvo i know-how egipatskih kompanija.

Inače, vrijednost trgovinske razmjene između Egipta i BiH bila je 2015. godini 38,2 milliona eura, navedeno je prilikom posjete.