ArcelorMittal Zenica i dalje najveći bh. izvoznik

0

Uprava za indirektno oporezivanje BiH sastavila je listu najvećih bh. izvoznika i uvoznika. Kako je pojašnjeno, lista TOP 10 uvoznika i izvoznika u BiH u 2017. godini kreirana je na osnovu vrijednosti ostvarenih u prošloj godini.

Prema zvaničnim podacima Uprave za indirektno oporezivanje, listu kompanija koje najviše izvoze iz BiH predvode ArcelorMittal Zenica, Društvo za dizajn, razvoj, proizvodnju i promet u automotivima Prevent Visoko te Aluminij Mostar.

Na četvrtom mjestu ove liste nalazi se Koksna industrija za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije Lukavac, na petom Alumina – društvo za prozvodnju, promet i usluge Zvornik a na šestom SISECAM Soda Lukavac – društvo za proizvodnju lake i teške (guste) sode i drugih proizvoda na bazi sode.

Posljednja četiri mjesta na listi zauzimaju Bimal – kompanija za proizvodnju ulja Brčko Distrikt BiH, potom EFT- Rudnik i termoelektrana Stanari, CIMOS TMD Automobilska industrija Gradačac i Optima Grupa Banja Luka.

Na listi gotovo da nema promjena u odnosu na 2016. godinu. I tada je najveći bh. izvoznik bio ArcelorMittal Zenica a pratili su ga Prevent i Aluminij dok su ostale kompanije zauzimale slične ili iste pozicije.

No za razliku od 2016, na listi najvećih izvoznika u 2017. nema kompanije „Borac export-import“ Travnik. Njeno mjesto zauzeo je Rudnik i Termoelektrana Stanari koja je puštena u rad krajem 2016. godine.

Među top 10 uvoznika su Optima Grupa Banja Luka, Holdina Sarajevo, ArcelorMittal Zenica, Prevent Visoko, Aluminij Mostar, GIKIL Lukavac, Petrol BH Oil Company Sarajevo, Bimal Brčko Distrikt, Porsche BH Sarajevo i FIS Vitez.