Amela Čengić: Kids Land je moja ljubav na prvi pogled

0

Većini Sarajlija vjerovatno je već dobro poznato ime Kids Land. Privatni vrtić koji je otvoren prije nešto više od dvije godine od samog početka postavlja nove standarde kada je u pitanju čuvanje djece od jasličkog uzrasta pa sve do polaska u školu. A da je riječ o izuzetno ozbiljnom projektu koji je od početka brižljivo pripreman govori i činjenica da se Kids Land može pohvaliti i nečim što rijetko kome na našim prostorima pođe za rukom: vrata vrtića otvorena su sa već popunjenim kapacitetima.

Amela Čengić

Amela Čengić, vlasnica i osnivačica vrtića, u razgovoru za BiznisInfo kaže da je to najodgovorniji poslovni projekat koji je ikada imala. U intervjuu koji slijedi pročitajte kako je priča sa Kids Landom počela te kako danas izgleda razvijati vlastiti posao u BiH.

Kako je počela priča sa Kids Landom?

Priča sa Kids Landom je počela prije više od dvije godine, kada sam, među hrpom zaboravljenih papira, pronašla poslovni plan za moj vlastiti vrtić koji sam izradila prije nekih dvadesetak godina. Sjetila sam se davnog poslovnog sna, doradila taj plan, i nastao je Kids Land. Dvije godine pripremnih aktivnosti su obilovale izazovima, ali danas, moja sreća se ogleda u zadovoljnom pogledu djeteta koje radosno i sretno ulazi u vrtić.     

Prije osnivanja vrtića radili ste na drugim poslovima. Kako ste donijeli odluku o pokretanju vlastitog projekta?

Objedinila sam svoje iskustvo iz različitih branši, a kroz poslovna iskustva stekla sam znanja koja sam upotrijebila za pokretanje i vođenje vlastitog posla. Iz ličnog iskustva mogu reći da principi organizacije i upravljanja se ne razlikuju mnogo.

Raditi sam počela veoma mlada. Uzor mi je svakako bio moj otac od koga sam učila kako se posluje, mada, iako dijete poduzetnika, nikada nisam zalazila u komfornu zonu dokolice i nerada. Roditelji su mi omogućili da se školujem, naučili da prepoznajem prilike i mogućnosti, a na meni je bilo ih iskoristim ili ne. Međutim,  Kids Land je zasigurno najodgovorniji poslovni projekat kojeg sam do sada imala.

Unutrašnjost koja plijeni pažnju

Šta su Vam rekli drugi (okolina, prijatelji, saradnici, porodica) kada ste se odlučili na ovaj korak?

Interesantno, ali u ovom slučaju, moja porodica me odgovarala od ovog projekta, ne zato što su smatrali da ne bih bila uspješna, već zato što su znali da u ovom poslu nemate pravo na grešku. Moja majka je radila u prosvjeti i imala je dugogodišnje iskustvo u radu u vrtiću, pa je iz prve ruke znala koju vrstu odgovornosti ovaj posao sa sobom nosi.

Oni koji su me bolje poznavali znali su da nikada ne odustajem od želje i ambicije koju zacrtam, čak ni kada kada se vanjske okolnosti udruže protiv ostvarivanja mog cilja. Vjerujem da, kada je cilj ispravan, a namjera čista, uz puno hrabrosti, svaki san je moguće ostvariti. Turbulentno poduzetničko okruženje često nas obeshrabri, a mudrost ‘Sve se može kad se hoće’ ima svoje lice i naličje.

Privrednici i poslodavci se vrlo često žale na komplikovane i dugotrajne procedure pokretanja posla. Kakvo je vaše iskustvo i da li su ove procedure na vas djelovale obeshrabrujuće?

Put prema uspjehu često je popločan brojnim problemima i izazovima. Sam put od ideje do projekta nije jednostavan. Gdje god da se okrenete, sve izgleda crno i pesimistično. Iskustva ljudi koji su pokušali pokrenuti sopspvenu firmu nisu najsjajnija, o čemu se uglavnom piše i govori. Procedure su komplikovane, zakonska legislative obeshrabrujuća, troškovi visoki – sve to nažalost ne ide u prilog budućem poduzetniku, a naročito ne mladim ljudima koji žele da pokrenu privatne poslove.  Međutim, važno je istrajati i ne odustajati.

Što se tiče predškolskih ustanova, to je specifična oblast koja zahtijeva ispunjavanje i dosljedno provođenje jasnih zakonskih odredbi. Procedure zahtijevaju dobijanje brojnih saglasnosti, formiranje upravnog odbora, vijeća roditelja, kao i ispunjavanje normative i standarda iz oblasti predškolskog odgoja. Normativom je jasno određen profil zaposlenog kadra, kako se prave obrazovni planovi i druga dokumentacija, te kako se vodi evidencija, izvještava resorno ministarstvo i drugi organi o radu i aktivnostima. Pored toga, potrebno je zadovoljiti kriterije u smislu adekvatnog prostora u kojem djeca borave, kao i sanitarne standarde, da ne spominjemo program vrtića, važnost zdrave prehrane djece i svega što može uticati na njihov pravilan rast i razvoj.

Svaki obrok brižljivo je pripreman po najvišim standardima

Da li je bilo teško naći svoje mjesto na ovom tržištu? Šta je u poslu kojim se bavite najvažnije?

U okviru naših pripremnih aktivnosti mi smo uradili opsežno istraživanje, i zaključili smo da, vodeći se standardima za koje se Kids Land opredijelio, možemo da se pozicioniramo kao jedan od vodećih vrtića. Naš cilj je da budemo vodeći, a smatram da smo u tome u velikoj mjeri i uspjeli. Mnogi roditelji su u nama prepoznali baš ono što je nedostajalo na tržištu i ukazali nam svoje povjerenje, na čemu smo im zahvalni.

Moja vizija je uspostavljanje novih standarda, a ne samo ispunjavanje onih obaveznih. To bih preporučila i svim mladim, ali i onim iskusnijim poduzetnicima.

Kids Land se već u prvoj godini rada i postojanja našao u situaciji da se pokuša narušiti kredilibilitet i ospori zakonitost poslovanja. Ne bih bila iskrena, ako bih rekla da nas to nije potreslo te da smo bili u potpunosti spremni da odgovorimo na tu kriznu situaciju. Ali, brzo smo se snašli. Podrška roditelja nam je bila najveća motivacija da pobijemo neutemeljene optužbe. Tada se još jednom potvrdilo, da i u poslovnim i ličnim  izazovima, ne smijemo zaboraviti da su čestitost i istina vrijednosti koje nam pomažu da opstanemo.

Prostor prilagođen dječijim potrebama

U poslu uvodite neke nove standarde (zdrava ishrana, komunikacija sa roditeljima, boravci van radnog vremena i sl). Kako djeca i roditelji to prihvataju i općenito vraća li se uloženi trud i vrijeme?

Ključ uspostavljanja dobrog odnosa sa klijentima, u našem slučaju roditeljima i djecom, je da ih posmatramo kao svoje partnere i saveznike. Zadovoljan roditelj i dijete su naši najbolji promotori usluga i ambasadori vrtića. Ovaj odnos je zasnovan na povjerenju i lojalnosti kao ključnim  vrijednostima za dugoročnu saradnju.

Zdrava ishrana je obavezna

U protekloj godini, mnoge stvari po pitanju same usluge su se iskristalisale. Prvenstveno mislim na poznavanje potreba roditelja kada su njihova djeca u pitanju, šta je to što roditelj želi za svoje dijete, sa kakvim problemima se susreće, koje od naših usluga mogu odgovariti njihovim potrebama, a koje možda treba unaprijediti – sve su to informacije na kojima insistiramo, a koje nam roditelji spremno pružaju, kako bi prilagodili poslovanje njihovim potrebama.

Kako podnosite odgovornost koju ova vrsta posla nosi sa sobom? Sa jedne strane imate zaposlenike čija egzistencija zavisi od vas a sa druge posao koji je vrlo odgovoran jer podrazumijeva rad sa djecom u kojem nemate pravo na grešku.

U prvoj godini poslovanja stekli smo neprocjenjiva iskustva. Volim reći da je ova poslovna priča imala posebnu ljubavnu notu – bila je ljubav na prvi pogled. Vrata Kids Landa smo  otvorili sa već popunjenim kapacitetima. Rijetko kome pođe za rukom na našim prostorima.

Koliko god bila složena procedura uspostavljanja jedne predškolske ustanove, ona predstavlja solidan temelj za samoodrživost. Kada sam shvatila po kojem principu funkcioniše sam sistem i da vi kao osnivač privatne predškolske ustanove, osim upravljačke moći putem upravnog odbora, kao njen član (jedan od pet), nemate moć odlučivanja, osim nad radom menadžmenta, nakon prvobitnog razočarenja, ubrzo sam shvatila sve prednosti takve vrste organizacije. Ponoviću da je u našem radu, uključenost rodielja i njegovanje partnerskog odnosa ključ uspjeha.

Da li je lakše biti poslodavac i imati vlastiti posao ili biti uposlenik u nekoj kompaniji?

Iako je ponekad lakše i manje zahtjevno raditi unutar državnog aparata ili velike kompanije, poduzetništvo ne bih mijenjala za korporativnu karijeru. Prošla su vremena u kojima smo kroz svoj radni vijek promijenili jednu do dvije firme i odlazili u penziju, dobivši stan i ostale povlastice. Vremena u kojima sada živimo su puno drugačija, motivišu nas da , ukoliko želimo biti uspjeni, na stalno učenje i rad na sebi. Standardi koji se nameću poslodavcima se stalno povećavaju, a poslovno okruženje postaje sve zahtjevnije.

Smatram da su takva kretanja pozitivna, jer, kada jednog dana izađemo iz tranzicijske faze, samo oni poduzetnici koji budu radili po najvišim profesionalnim standardima moći će da opstanu.

Prostor za kreativni rad najmlađih

Kakvi su vaši planovi za dalje?

Moji poslovni planovi su kao i moja priroda – energični i dinamični. Poslovnih planova je mnogo, ideja je mnogo, međutim ne dozvoljavam da oni prevladaju posvećenošću mojoj djeci, a naročito što su sada u (tinejdžerskim) godinama, koje su ključne za njihov budući život, lični i profesionalni. Moja djeca su moje najveće djelo. Nadam se da sam uspjela da prenesem na moju djecu vrijednosti kojima se ja vodim kroz život – čestitost i iskrenost, na prvom mjestu.

 

 

Save

Save

Save

Save