Zarada kineskih firmi raste drugi mjesec zaredom, industrija se oporavlja

0

Profit kineskih industrijskih firmi porastao je drugi mjesec zaredom i to najbržim tempom u toku godinu dana, dajući tako znakove da ekonomski oporavak zemlje od koronavirusne krize postaje sve jači.

Zavod za statistiku saopćio je u ponedjeljak da je profit kineskih industrijskih firmi u junu porastao za 11,5% na 666,55 milijardi juana (95,27 milijardi dolara) u odnosu na isti mjesec prošle godine – što je označilo najbrži rast dobiti od marta 2019. godine, prenijela je agencija Reuters.

Maj je obilježio prvi mjesečni rast zarade od novembra prošle godine i perioda prije pandemije koronavirusa.
Za period januar-juni profit industrijskih firmi je na godišnjem nivou pao za 12,8%, na 2,51 biliona juana, ali je to manji pad u odnosu na period od samo prvih pet mjeseci kada je pad iznosio 19,3%.

Nakon rekordnog pada početkom godine, kineska ekonomija se u drugom kvartalu oporavila bolje nego što se očekivalo, nakon što su ukinute mjere restrikcije i zaustavljanja ekonomije i nakon što su povećani poticaji.

No analitičari upozoravaju da se oporavak uveliko oslanja na investicije koje predvodi država, dok su domaća i globalna potražnja i dalje slaba.

D. Hadžić