Ustavni sud BiH: Odbijen zahtjev vlasti RS-­a­, 9. januar je neustavan

0

Ustavni sud BiH odbio je zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čime je konačno potvrđeno da se 9. januar smatra neustavnim, doznaje Večernji list BiH od izvora unutar Ustavnog suda. U toku je pauza plenarnog zasjedanja Ustavnog suda BiH na kojoj učestvuje devet sudija.

Tokom dana Ustavni sud BiH treba razmotriti još informaciju o provođenju odluke oko 9. januara iz novembra prošle godine te će se suci oglasiti i o zahtjevu da se zabrani održavanje referenduma u Republici Srpskoj zakazanog za sljedeću nedjelju 25. septembra.

Ustavni sud BiH donio je u novembru prošle godine odluku kojom se neustavnim proglašava dan Republike Srpske, 9. januar smatrajući kako se time krše prava Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba u Republici Srpskoj. Tu odluku su odbili politički predstavnici Republike Srpske te su za 25. septembar zakazali referendum oko nastavljanja proslavljanja Dana RS­a 9. januara.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić juče je najavio da će u slučaju odbijanja zahtjeva vlasti RS za preispitivanje odluke oko Dana RS u BiH nastupiti ‘neviđeno’ pogoršanje prilika.