Trumpov zvaničnik nazvao Huawei “mafijom”

0

Visoki dužnosnik Trumpove administracije nazvao je kineskog tehnološkog giganta Huawei “krajnje netržišnim igračem” koji želi izbrisati konkurenciju putem dampinga, krađa i ucjenjivanja.

U komentaru za CNBC neimenovani zvaničnik nazvao je Huawei “mafijom”, i sugerisao da bi ova kompanija mogla špijunirati britanski parlament.

“Kako se nosimo s tim kada je najveći igrač u osnovi mafija?” on je rekao. “Šta radite? To znači da postoji neka uloga vlade”, dodao je, odbivši da precizira kako će Washington odgovoriti. “Razgovor o tome još traje”, rekao je zvaničnik.

Komentar dolazi u vrijeme dok Trumpova administracija radi na pronalaženju načina da spriječi dominaciju Huaweija u sferi 5G telekomunikacijske tehnologije. Predsjednik Trump nekoliko je puta kineskog proizvođača hardvera nazvao prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Huawei je negirao navode da sarađuje s kineskom obavještajnom službom.

“To je jednostavno suludo. Mi smo jedna od najvećih privatnih kompanija na svijetu. Naš viši menadžment više je sličan načinu na koji američki rukovoditelji razmišljaju i djeluju”, rekao je Glenn Schloss, Huaweiev potpredsjednik za korporativne komunikacije, odbacujući komentar o “mafiji”.

“Uporediti Huawei sa organiziranim kriminalom je nepošteno, to je spin. Mi djelujemo u 170 zemalja svijeta, povezujući trećinu ljudi u svijetu. A djelujemo u strukturi slobodnog tržišta”, rekao je.

Schloss je dodao: “Neke subvencije dobijamo iz sredstava kineske vlade za istraživanje i razvoj, ali ne radi se o značajnom iznosu. Takođe dobijamo subvencije i sredstva za istraživanje i razvoj od vlada u Evropi.”

Američki savezni tužitelji ovog mjeseca najavili su nove optužbe protiv Huaweija i dviju njegovih podružnica, uključujući optužbe za reket i zavjeru za krađu trgovinskih tajni.