Tri firme iz BiH na međunarodnom sajmu naoružanja u Beogradu

0

Kompanije namjenske industrije iz Republike Srpske “TRB” Tehnički remontni zavod Bratunac, “Orao” Bijeljina i “Kosmos” Banjaluka predstavile su se u Beogradu na 11. Međunarodnom Sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner 2023”.

Na ovom najvećem i najznačajnijem sajmu u regionu predstavila su se 154 domaća i inostrana proizvođača.

Sajam je otvorio ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, a događaju prisustvuje i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović.

Mitrović je rekao je da ga raduje prisustvo tri kompanije iz Republike Srpske, koje imaju šta da pokažu.

– Vrlo je bitno da su te kompanije prisutne, ali one imaju i da pokažu u ovom trenutku dostignuća koja imaju zaista primijećen tehnološki nivo, koji je primjenjiv u današnje vrijeme i u vrijeme razvoja novih tehnologija – rekao je Mitrović, koji je posjetio štandove kompanija iz Republike Srpske, prenio je RTRS.

Vazduhoplovni zavod “Orao” iz Bijeljine predstavlja presjek motora “vajper”, koji proizvodi i remontuje, a TRB prvi put van granica BiH svoje novo lako taktičko vozilo “vihor” i novu generaciju pištolja “RS 9 vampir”.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić iskazao je zadovoljstvo što su na Međunarodnom sajmu naoružanja u Beogradu i izlagači iz Republike Srpske “TRB” iz Bratunca i AD “Orao” iz Bijeljine, te ocijenio da RS mora dati mnogo veći značaj svojoj namjenskoj industriji.

TRB putem eksponata, video-materijala i kataloga prezentuje i ostale proizvode iz asortimana ove kompanije, a na štandu od 250 metara kvadratnih izložena su dva “vihora” i jedan “despot”, koja su razvili domaći inženjeri i radnici ove kompanije, uz korištenje najnovijih materijala i svjetski priznatih dostignuća iz različitih oblasti vojne i drugih industrija.

Srbija na sajmu predstavlja sredstva za borbu protiv dronova, kao i besposadne vazduhoplovne i zemaljske platforme, te 26 noviteta kapitalnih borbenih sistema iz domaćeg razvoja, kao i nekoliko noviteta nastalih u okviru saradnje sa inoopartnerima.

Tu je i više novih protivavionskih/protivdronskih sistema i besposadnih vazduhoplovnih i zemaljskih platformi, a planirano je i prvo javno prikazivanje najnovijeg domaćeg artiljerijskog sistema nove generacije, koji je novi adut srbijanske odbrambene industrije.

Prikazani su i sistemi čiji je razvoj započet na osnovu iskustava iz rata u Ukrajini, koji su se pokazali ključnim kao što je dalekometna artiljerija visoke preciznosti i mobilnosti, novi komandni informacioni sistemi, bespilotne letjelice svih tipova i sistemi za borbu protiv njih, kao i generalno oružje protivvazdušne odbrane.

Posjetioci mogu da vide unaprijeđene verzije oklopnih borbenih vozila “lazar”, “miloš”, MRAP i BOV, kao modernizovani gusjeničar BVP “M-80”, dok je borbeno vozilo “lazanski”, koje je dobilo naziv po preminulom vojnom analitičaru novinaru Miroslavu Lazanskom, u procesu daljeg usavršavanja.