Njemački ugostiteljski sektor oživio je oko Uskrsa, ali je ponovno potonuo u maju, objavio je u ponedjeljak nacionalni statistički ured Destatis, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa).
Prihodi u hotelima i restoranima pali su za sezonski prilagođenih 2,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, a kada se isključi utjecaj inflacije, pad iznosi čak 4,6 posto.
U usporedbi sa majem prošle godine, prihodi su pali za četiri posto. Posebno loše su poslovali restorani i barovi, minus 4,9 posto, dok su hoteli, pansioni i ostali smještajni objekti zabilježili minus od tačno četiri posto, prenio je Fenix magazin.
U aprilu je poslovanje poraslo zbog uskrsnih blagdana, kada su mnogi u Njemačkoj iskoristili predah za putovanja i posjete restoranima. Čak i uz to, ukupni trend je slab.
Sektor je cijelu prošlu godinu bilježio stvarne gubitke, jer je nominalni rast bio posljedica inflacije.
Od 1. januara vlada planira trajno smanjiti porez na dodanu vrijednost na hranu u restoranima s 19 na sedam posto, ali je neizvjesno koliko će se popust prenijeti na račune, zbog povećanja ostalih troškova.