Najveći gubitaš u finansijskom sektoru napušta tržište Bosne i Hercegovine

0

Prošle godine su imali gubitak u BiH od 5,5 miliona KM, dok su im ukupni plasmani bili 13,6 miliona KM, saznaje BiznisInfo.ba

Mikrokreditna organizacija IuteCredit saopćila je u utorak da je odlučila povući se iz Bosne i Hercegovine “zbog regulatornog okruženja u zemlji povezanog s digitalizacijom”.

Riječ je o kompaniji koja posluje u okvirima međunarodne finansijske organizacije IuteCredit. Sjedište organizacije je u Estoniji a posluje u većem broju zemalja. Kako su saopćili, trenutni propisi u zemlji ne dopuštaju učinkovito digitalno uključivanje i pojednostavljeno digitalizirano korisničko iskustvo.

– Regulatorni pristup karakterizira konzervativizam i općenito negativan stav prema digitalizaciji, što nam je učinilo sve većim izazovom učinkovito poslovanje na tržištu – rekli su iz IuteCredita u poruci SeeNewsu.

Inače, kako je BiznisInfo.ba u više navrata pisao, ova kompanija od početka poslovanja u BiH posluje s gubitkom.

Ovo društvo je najveći gubitaš ne samo među mikrokreditnim organizacijama u BiH, već i ukupno u finansijskom sektoru u našoj zemlji. U BiH su počeli poslovati početkom 2019. ali od tada gomilaju samo gubitke.

Prošle godine su imali gubitak u BiH od 5,5 miliona KM, dok su im ukupni plasmani bili 13,6 miliona KM, te su imali 35 zaposlenih.

IuteCredit sa sjedištem u Tallinnu firma je za mikrokredite i fintech koja nudi neosigurane potrošačke zajmove s dospijećem između 1 i 36 mjeseci i zajmove osigurane automobilom s dospijećem do 60 mjeseci.

Nudi kredite na rate, kod kojih se glavnica, kamate i druge naknade moraju otplaćivati mjesečno prema zajednički dogovorenom rasporedu.

Firma također posluje u Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji i Albaniji.