Najveća kompanija istočne Bosne u investicijama od 20 miliona KM

0

Ukupan nivo investiranja u ovoj godini planiran je na više od 20 miliona KM

U kompaniji “Alumina” Zvornik u toku je realizacija projekta na povećanju kapaciteta proizvodnje fino precipitiranih hidrata.

Kako je rekao Gordan Vuković, pomoćnik direktora privrednog društva “Alumina”  za održavanje i investicije, očekuje se da do kraja ove godine na pogonu za proizvodnju fino precipitiranih hidrata bude instalirana sedma linija proizvodnje, što će omogućiti povećanje kapaciteta za dodatnih 10.000 tona godišnje.

Vrijednost ove investicije je između 6 i 7 miliona konvertibilnih maraka.

BiznisInfo.ba podsjeća da je “Alumina” najveći privedni subjekt na istoku BiH. Ona je najveći izvoznik sa područja RS-a i četvrti najveći iz cijele Bosne i Hercegovine, prema podacima za 2022. godinu.

– Naš Marketing nam je dao zadatak da povećamo kapacitet fino precipitiranih hidrata s obzirom na potrebe tržišta za ovom vrstom proizvoda. Mi smo do sada instalirali šest proizvodnih linija po 10.000 tona, tako da je trenutno instalisani kapacitet 60.000 tona godišnje proizvodnje fino precipitiranih hidrata – kazao je Vuković za Radio Osvit.

Da bi se odgovorilo zahtjevima tržišta, potrebno je, objašnjava Vuković,  izgraditi još dvije proizvodne linije sa po 10.000 tona, što bi stvorilo uslove za godišnji kapacitet od 80.000 tona.

– Zadatak nam je da u ovoj godini instaliramo jednu, sedmu liniju, a sljedeće godine i drugu, osmu liniju – dodaje Vuković.

Kompanija „Alumina“ sa proizvodnjom fino precipitiranih hidratata počela je 2017. godine. 

– Veći dio opreme za sedmu liniju proizvodnje radimo u sopstvenoj režiji. Ne kupujemo ništa osim one opreme što moramo, tako da praktično kompletne linije izrađujemo sami u našim radionicama – ističe Vuković.

Septembar bi, kako kaže, trebao da bude mjesec sa intenzivnim aktivnostima na montaži potrebne opreme, kako bi se u narednom periodu ispoštovao dinamički plan, kojim je predviđeno da u decembru bude izvršeno probno puštanje u rad nove sedme linije za proizvodnju fino precipitiranih hidrata.

Po riječima Vukovića, pored ovog, ključnog projekta, u kompaniji se realizuje još nekoliko značajnih investicija.  Na pogonu za proizvodnju silika gela i specijalnih zeolita rade se dva reaktora, koji će,  pored postojeća četiri, omogućiti značajnije povećanje proizvodnog kapaciteta.

– Kako bi se obezbijedila još bolja logistička podrška, u fabričkom krugu,  grade se novi skladišni prostori i silosi za gotove proizvode, odnosno obezbjeđuju se prostorne pozicije za utovar roba  u okviru unutrašnjeg transporta, koji sa povećanjem kapaciteta i disperzije proizvoda usložnjava i samu logistiku i taj dio poslova – objašnjava Vuković.

Investicione aktivnosti u fabrici, dodaje Vuković, imaju snažnu podršku nove uprave i menadžmenta „Alumine“.

-S obzirom na planove i ambicije novog menadžmenta, u narednom periodu očekuju nas još veći investicioni zahvati – ističe Vuković, navodeći da su u nizu investicija koje se planiraju raditi u ovoj fabrici.

Trenutno su u fazi pripreme i ugovaranja ozbiljnog posla na Hemijskoj pripremi vode.

– U planu je da se gradi objekat i nova linija za hemijsku pripremu vode. Biće to jedna savremena linija, koja će donijeti velike uštede u tom dijelu procesa proizvodnje, ali je to i jedan ozbiljan zahvat. Mi već pripremamo dio dokumentacije, sa dobavljačima opreme usklađujemo sve buduće korake da i taj posao završimo u ovoj godini – kazuje Vuković, najavljujući investicione aktivnosti i na pogonu Vodeno staklo.

Inače, nivo investiranja u ovoj godini planiran je na više od 20 miliona KM.