Microsoft je i dalje najveća softverska kompanija

0

Softver je toliko važan za funkcioniranje tehnologije svuda oko nas da je nemoguće zamisliti moderni svijet bez svih tih linija koda koji upućuju mašine (a sve više i ljude) šta da rade, kada i često kako to učiniti.

Budući da je softver kompjuterski kod, može se reproducirati uz zanemarljiv marginalni trošak a softverske aplikacije su korisnije kada se široko koriste, što industriju čini posebno sklonom velikim mrežnim efektima.

Kao rezultat toga, najveći dobavljači softvera imaju zavidne prihode i profitne marže. Prelazak u cijeloj industriji na računarstvo u oblaku i modele pretplate, softver kao uslugu dao je mnogim vodećim dobavljačima veliku bazu stalnih prihoda.

Investopedia je objavila listu 10 vodećih svjetskih kompanija iz industrije softvera, čijim se akcijama javno trguje u SAD ili Kanadi, direktno ili putem ADR-a. Neke kompanije izvan SAD-a izvještavaju o dobiti polugodišnje umjesto tromjesečno, a njihovi 12-mjesečni zadnji podaci mogu biti stariji od onih za kompanije koje prave kvartalne izvještaje. Podaci su prikupljeni od YCharts.com-a a presjek je od 22. decembra 2022, prenosi Investitor.me.

#1 Microsoft
Prihod (TTM): 203,08 milijardi dolara
Neto dobit (TTM): 69,79 milijardi dolara
Tržišna kapitalizacija: 1,82 triliona dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat : -24,61%
Berza: NASDAQ

Microsoft obezbjeđuje softver operativnih sistema Windows, paket Office aplikacija i uslugu računarstva u oblaku Azure. Najveća softverska kompanija na svijetu takođe razvija serverske aplikacije, tablete i konzole za video igre.

#2 Oracle
Prihod (TTM): 46,07 milijardi dolara
Neto dobit (TTM): 8,80 milijardi dolara
Tržišna kapitalizacija: 219,74 milijarde dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -9,39%
Berza: New York Stock Exchange (NYSE)

Oracle isporučuje infrastrukturu oblaka i poslovne softverske aplikacije, uključujući softver baze podataka koji je doveo do njegovog uspjeha. Takođe obezbjeđuje serverski i skladišni hardver i distribuira Java programske alate. Oracle razvija softver za prodaju, usluge, marketing, finansije, ljudske resurse, logistiku i proizvodnju.

#3 SAP SE
Prihod (TTM): 32,97 milijardi dolara
Neto dobit (TTM): 3,52 milijarde dolara
Tržišna kapitalizacija: 122,57 milijardi dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -22,08%
Berza: New York Stock Exchange (NYSE)

SAP je multinacionalna softverska kompanija sa sjedištem u Njemačkoj, specijalizovana za poslovne aplikacije. SAP pruža softver za upravljanje i e-trgovinu, kao i niz usluga koje uključuju obuku i savjetovanje o upravljanju softverom i integracijama.

#4 Salesforce
Prihod (TTM): 30,29 milijardi dolara
Neto dobit (TTM): 278 miliona dolara
Tržišna kapitalizacija: 130,30 milijardi dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -48,41%
Berza: New York Stock Exchange (NYSE)

Salesforce je vodeći dobavljač softvera i usluga za upravljanje odnosima s klijentima za poslovne klijente. Nudi alate za automatizaciju marketinga, korisničku podršku, operacije, prodaju i još mnogo toga. Takođe posjeduje Slack, servis za razmjenu poruka na radnom mjestu. Salesforce takođe upravlja platformom u oblaku koja omogućava korisnicima i programerima da kreiraju i pokreću poslovne aplikacije.

#5 Adobe
Prihod (TTM): 17,61 milijardi dolara
Neto dobit (TTM): 4,7 milijardi dolara
Tržišna kapitalizacija: 158,71 milijardi dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -38,77%
Razmjena: NASDAQ

Adobe prodaje popularni softver za grafički dizajn Illustrator, Acrobat čitač i uređivač dokumenata i Photoshop alate za uređivanje fotografija. Također razvija i druge multimedijalne, kreativne i digitalne marketinške ponude.

#6 Block Inc
Prihod (TTM): 16,96 milijardi dolara
Neto dobit (TTM): -503,75 miliona dolara
Tržišna kapitalizacija: 37,43 milijarde dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -63,29%
Berza: New York Stock Exchange (NYSE)

Block (bivši Square) je kompanija koja se bavi softverom za plaćanje, a njegova CashApp je popularna usluga peer-to-peer plaćanja. Kompanija takođe nudi softver i hardver na prodajnom mjestu, kao i softverske alate za digitalne račune, izvještaje o prodaji i analizu zaliha.

#7 Intuit Inc
Prihod (TTM): 13,32 milijarde dolara
Neto dobit (TTM): 1,88 milijardi dolara
Tržišna kapitalizacija: 110,50 milijardi dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -36,28%
Razmjena: NASDAQ

Provajder poslovnog i finansijskog softvera Intuit najpoznatiji je po svom QuickBooks računovodstvu i softveru za pripremu poreza TurboTax. Kompanija plasira svoje proizvode potrošačima, malim preduzećima i računovođama.

#8 VMware Inc
Prihod (TTM): 13,17 milijardi dolara
Neto dobit (TTM): 1,41 milijardi dolara
Tržišna kapitalizacija: 51,87 milijardi dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: 5,21%
Berza: New York Stock Exchange (NYSE)

VMware je kompanija za računarstvo u oblaku i softver za virtuelizaciju specijalizovana za proizvode za upravljanje računarskom tehnologijom. Njegov softver omogućava korisnicima da emuliraju operativna okruženja ličnih računara na serverima ili desktop procesorima. U novembru 2022, dioničari VMware-a su odobrili predlog za kupovinu od strane Broadcom, Inc.

#9 Adyen NV
Prihod (TTM): 8,14 milijardi dolara
Neto dobit (TTM): 603,47 miliona dolara
Tržišna kapitalizacija: 43,61 milijardi dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -43,02%
Berza: Tržišta van berze

Adyen je platforma za plaćanje koja nudi usluge na prodajnom mjestu te online i mobilna plaćanja s integracijom analize podataka za poduzeća.

#10 ServiceNow Inc
Prihod (TTM): 6,92 milijarde dolara
Neto dobit (TTM): 201 milion dolara
Tržišna kapitalizacija: 79,17 milijardi dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -37,92%
Berza: New York Stock Exchange

ServiceNow je platforma za računarstvo u oblaku fokusirana na optimizaciju digitalnih tokova rada i pružanje upravljanja IT uslugama za poslovne klijente.