Iz kompanije Adriatic Metals pojasnili nastavljaju li kopanje u Varešu

0

Kompanija Adriatic Metals oglasila se u vezi današnje odluke Ustavnog suda BiH. Saopštenje prenosimo u cijelosti:

– Adriatic Metals plc je svjestan medijskih objava u kojima se postojanje Ugovora o koncesiji za rudnik Vareš povezuje s odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o privremenom stavljanju van snage Odluke Federacije Bosne i Hercegovine iz decembra 2023. godine.

Pomenute insinuacije su apsolutno netačne.

Današnja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine neće imati nikakav uticaj na operacije Adriatic Metals u projektu Vareš i ni na koji način ne dovodi do poništenja Ugovora o koncesiji.

Adriatic Metals je u različitim vremenskim periodima, prije i tokom razvoja projekta Vareš, podnosio rutinske zahtjeve Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ministarstvu unutar Vlade Federacije BiH, za odobrenje pretvorbi komercijalnih šuma unutar odobrenog eksploatacionog polja, čije granice su definisane dozvolama i ugovorom o koncesiji između kompanije i Zeničko-dobojskog kantona.

U 2023. godini određeni zahtjevi upućeni Ministarstvu su odgođeni zbog zakonodavne nejasnoće koja je proizašla iz izmjena propisa o državnoj imovini. Kako bi se pomoglo u obradi tih zahtjeva, Vlada Federacije BiH je donijela novi propis, olakšavajući odobravanje tih zahtjeva od strane Ministarstva.

Ovaj propis je osporen od strane Kemala Ademovića apelacijom Ustavnom sudu BiH. Ustavni sud BiH je današnjom odlukom donio privremenu mjeru suspenzije ovog propisa dok se ne izvrši dodatna analiza i donese konačna odluka.

Adriatic Metals će nastaviti raditi sa svim nivoima vlasti kako bi osigurali, kao i do sada, punu usklađenost sa propisima.