iPhone 11 od sada će se proizvoditi u Indiji, a ne u Kini

0

Kao veliki poticaj inicijativi “Make in India“ premijera Narendra Modija, Apple je počeo sastavljati jedan od svojih vodećih uređaja iPhone 11, u fabrici Foxconn u indijskom gradu Chennai.

Ministar trgovine Piyush Goyal objavio je vijest na Twitteru u petak.

„Značajan podsticaj za “Make in India” inicijativu! Apple je započeo proizvodnju iPhonea 11 u Indiji, dovodeći vrhunski model po prvi put u zemlju”, napisao je Goyal, prenijela je Russia Today.

Prema izvorima TechCruncha, mala serija lokalno proizvedenih jedinica iPhonea 11 već je isporučena do maloprodajnih mjesta, ali je obim proizvodnje trenutno ograničen.

Apple ima ambicije povećati svoje proizvodne kapacitete u Indiji, rekli su izvori. Takođe planira da iPhone SE 2020 proizvodi u Indiji u fabrici Wistron, blizu Bangalorea.

Smanjiti ovisnost o Kini

Američki tehnološki gigant navodno istražuje načine kako smanjiti svoje oslanjanje na Kinu, koja danas proizvodi ogromnu većinu modela iPhonea, i fokusirati se na drugo najveće svjetsko tržište pametnih telefona, Indiju.

Apple već godinama traži načine kako da poveća proizvodnju u Indiji, ali kompanija se borila da pronađe proizvođače ugovora koji se pridržavaju njenih standarda sigurnosti i kvaliteta, rekli su ljudi upoznati s ovom temom.

U međuvremenu, prošlog mjeseca, New Delhi je najavio plan od 6,6 milijardi dolara za privlačenje vrhunskih proizvođača pametnih telefona.

D. Hadžić