Google otpušta stotine ljudi

0

Google ukida stotine radnih mjesta u svojoj globalnoj regrutnoj organizaciji kao dio šireg povlačenja zapošljavanja u sljedećih nekoliko kvartala, potvrđeno je za CNBC.

– Na žalost, moramo značajno smanjiti veličinu organizacije za zapošljavanje – rekao je Brian Ong, Googleov potpredsjednik za zapošljavanje, zaposlenima na videosastanku u srijedu, čiji je snimak dobio CNBC.

– To nije nešto što je bilo lako donijeti i to definitivno nije razgovor koji bi iko od nas želio ponovno imati ove godine. S obzirom na bazu zapošljavanja koju smo dobili u sljedećih nekoliko kvartala, to je generalno prava stvar – prenosi SEEbiz.

Zaposleni koji učestvuju u smanjenju grupe za zapošljavanje primaće e-poruke od srijede, rekao je Ong.

U januaru, Alphabet je najavio da otpušta 12.000 radnika, što utiče na otprilike 6% radne snage s punim radnim vremenom. Do otpuštanja je došlo u cijeloj kompaniji, uključujući Googleovu organizaciju za zapošljavanje.

Dok je Google od prošle godine u režimu rezanja troškova, Alphabet je javio o povećanju prihoda od 7% u drugom tromjesečju, što je bolje od očekivanja analitičara.

Ong je takođe rekao da će zaposleni pogođeni posljednjim otpuštanjima zadržati pristup kancelarijama ove sedmice a online sistemima i duže. Zaposleni su prethodno kritikovali kompaniju zbog naglog prekida pristupa onima koji su izgubili posao u januaru. Courtenay Mencini, portparol Google-a, potvrdio je rezove u e-poruci za CNBC.

– Nastavljamo ulaganje u vrhunske inženjerske i tehničke talente, dok takođe značajno usporavamo tempo našeg ukupnog zapošljavanja. U skladu s tim smanjio se i broj zahtjeva za naše regrutere. Kako bismo nastavili s našim važnim radom kako bismo osigurali učinkovito poslovanje, donijeli smo tešku odluku da smanjimo veličinu našeg tima za zapošljavanje – napisao je Mencini.