Eurozona uskoro vjerovatno dobija još jednu članicu

0

Savez zemalja koje koriste euro i dijele zajedničku monetarnu i finansijsku politiku uskoro bi mogao biti proširen

Bugarska ima realne šanse da se pridruži Eurozoni 2025. jer će moći da ispuni sve uslove za članstvo. To je rekao ministar finansija Asen Vasilev poslije neformalnog sastanka ministara ekonomije i finansija u Gentu.

– Pratimo plan za euro – rekao je Asen Vasilev, ministar finansija u Bugarskoj, nakon sastanka sa Kristin Lagard iz Evropske centralne banke (ECB), predsjednikom Eurogrupe Paskalom Donahjuom, komesarom za ekonomiju Paolom Đentilonijem i komesarom za trgovinu Valdisom Dombrovskisom u petak.

– Sve prognoze, i Evropske komisije i ECB-a pokazuju da će posljednji kriterij koji nismo ispunili, kriterij inflacije, biti ispunjen 2024. godine, čime se članstvo otvara 2025. godine – dodao je Vasilev, a prenio medija centar Ministarstva finansija.

Prema njegovim riječima, pridruživanje Eurozoni zahtjeva stabilno političko okruženje i regularnu vladu.

– Cijeli zakonodavni program je već usvojen, odnosno od sada nemamo zakonskih prepreka. Ostaje samo zakon o usvajanju eura, koji je trenutno u konsultaciji sa Evropskom komisijom i Evropskom centralnom bankom – prokomentarisao je Vasilev.

Ministar finansija je dodalo da je Bugarska prošle godine imala deficit od 2,2 posto, što je u granicama dozvoljenog.

– Ove godine smo ponovo u kriterijima, da bismo mogli da nastavimo finansijsku politiku i intenzivan rad na uvođenju eura neophodna je politička stabilnost – rekao je on.

Odgovarajući na pitanje, ministar finansija je rekao da ECB i EK predviđaju prosječnu godišnju inflaciju ove godine oko tri posto.

Prije mjesec dana, Denkov je nagovijestio da Bugarska možda neće ući u Eurozonu 1. januara 2025, već 1. jula iste godine. Razlog je taj što ECB može dati zemlji još nekoliko mjeseci da svoju inflaciju stavi pod kontrolu, prenosi B92.