“100 najvećih”: Ovo su lideri bh. biznisa

0

U sarajevskom My Face Clubu sinoć je održana 36. po redu  tradicionalna manifestacija dodjele priznanja “100 najvećih u BiH i regionu”.

Ovaj projekt organiziraju Poslovne novine d.o.o. Sarajevo, u saradnji s bonitetnom agencijom LRC BIS uz suorganizaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i strateško partnerstvo Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, dodijelio je najveća priznanja i to:

Kompaniji BINGO d.o.o. Tuzla uručena su čak dva priznanja u kategoriji velikih preduzeća i to za prvo mjesto po ostvarenom prihodu za 2022. godinu (1.603.360.887 KM) i prvo mjesto po ostvarenoj dobiti (117.125.912 KM).

Za najvećeg izvoznika proglašena je kompanija ALUMINIJ INDUSTRIJA d.o.o. Mostar sa izvezenim robama u vrijednosti 900.217.608 KM.

Agragold d.o.o. Brčko na prvom je mjestu po ostvarenom prihodu u kategoriji malih preduzeća u iznosu od 166.090.531 KM. U istom rangu preduzeća, ali po ostvarenoj dobiti u iznosu od 15.526.592 KM, je kompanija ASA NEKRETNINE d.o.o. Sarajevo.

Priznanje je uručeno i firmi Standard plin d.o.o. Banja Luka koja je sa 25.336.883 KM ostvarenog prihoda prva među 100 mikro preduzećima.

Pečat 100 najvećih je najveće priznanje i dobija ga samo jedna firma za sveukupne rezultate poslovanja koji su povećani u odnosu na godinu ranije. Sa povećanjem izvoza za 83%, prihoda za 59%, dobiti za 40% i broja uposlenih za čak 64%, pečat 100 najvećih zasluženo je otišao u ruke direktorice kompanije Imaco Systemtechnik d.o.o. Usora Karoline Pranjić.

Ove godine Poslovne novine dodijelile su po prvi put još jedno specijalno priznanje “Vizija 100” – Poslovni potez u bankarskom sektoru. Uručeno je ASA banci d.d. Sarajevo.

Ova nagrada prepoznaje ASA Banku kao značajnog igrača u jačanju domaće ekonomije. Njena uloga u održivosti, inovacijama i podršci lokalnim poduzećima ističe njezinu vitalnu ulogu u stvaranju pozitivnog ekonomskog okruženja.

Ovaj naziv nagrade odražava ne samo njezine postignute uspjehe, već i njezinu proaktivnu ulogu u oblikovanju pozitivnih promjena u bankarskom sektoru i cijeloj ekonomiji zemlje. “Vizija 100 – Poslovni potez u bankarskom sektoru” čini se da je iskra koja označava transformaciju, inovaciju i održivu budućnost.

Na gala svečanosti uručen je i veliki broj priznanja za najuspješnije u različitim djelatnostima.

Nakon ceremonijalnog dijela, gosti su uživali u nastupu cabaret plesača, koji su za ovu priliku pripremili specijalni show.