Cijene nafte konačno u blagom padu

0

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošloge sedmice su blago pale, nakon tri sedmice rasta, jer će zbog visoke inflacije kamatne stope centralnih banaka ostati povišene duže nego što se očekivalo, što će usporiti rast ekonomija, a time i potražnje za “crnim zlatom”.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skliznula 0,7 posto, na 93,27 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,8 posto, na 90,03 dolara.

Nakon što su porasle tri sedmice zaredom i dosegnule najviši nivo u ovoj godini, prošle sedmice su cijene nafte blago pale, prenosi Hina.

Posljedica je to poruka američke centralne banke. Doduše, čelnici FED-a nisu dodatno povećali kamatne stope, no poručili su da bi ih mogli podići još jednom do kraja godine i zadržati ih na povišenim nivoima duže nego što se prije očekivalo.

Takav scenarij najizgledniji je i za ostale centralne banke zapadnih zemalja jer inflacija na popušta tako brzo kao što su se ulagači i trgovci nadali.

A to znači da će se rast ekonomija dodatno usporiti, što će, dakako, oslabiti potražnju za “crnim zlatom”.

– Kratkoročno će cijene vjerovatno definirati uglavnom signali na strani potražnje – procjenjuju u takvom okruženju analitičari Commerzbanka.