Turistička zajednica HNK: Neum će posjetiti 400 hiljada gostiju

0

Očekivano je da će Neum tokom ljetne sezone posjetiti između 350 i 400 hiljada turista, tvrde iz Turističke zajednice HNK.

Uz najčešće goste, Bosance i Hercegovce, u Neum dolaze posjetitelji iz srednje Evrope, te Azije.

‘’Turista ima iz skoro svih država kako Evrope tako i svijeta (Njemačka, Francuska, Poljska, Austrija, Italija, Mađarska, Slovenija, Srbija…), zatim Kina, Koreja i Japan’’, rekao je direktor Turističke zajednice HNK Andrija Krešić za Bljesak.info.

Kao razloge dolaska u Neum navode čisto more, dobar smještaj i gastro ponudu, kao i kulturna događanja te bogatu ponudu u zaleđu.

Neumljani su više nego zadovoljni s predsezonom – uvertirom velikih gužvi na plažama, ističu iz Turističke zajednice te dodaju kako je ovogodišnja predsezona bila vrlo uspješna.

‘’Turistička predsezona u Neumu je jedna od boljih u posljednje vrijeme, tako da smo jako zadovoljni, isto je i na ostalim destinacijama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu’’, tvrdi Krešić.

Smještajnog kapaciteta, kako privatnog tako i hotelskog ima dovoljno, te se očekuje planirana posjećenost od 350 do 400 hiljada turista u bh morskom biseru, što je iznimno velika brojka za gradić u kojem tokom godine boravi otprilike pet hiljada stanovnika.