Republika Srpska: Uvoz robe iz Srbije duplo veći od izvoza

0

Robna razmjena Republike Srpske (RS) i Srbije za devet mjeseci ove godine iznosi oko 480 miliona eura. Iz Srbije je uvezeno robe u vrijednosti oko 320 miliona eura, a izvezeno oko 160 miliona – istakla je danas potpredsjednica entitetske vlade Srebrenka Golić.

Kada je u pitanju saradnja s privrednim subjektima iz Vojvodine, za šest mjeseci ove godine RS je uvezla robe u vrijednosti  71,5 miliona dolara, a izvezla u iznosu od 12,5 miliona dolara.

-Prostor za proširenje saradnje je veliki – istakla je Golić i izrazila spremnost entitetske vlade da podrži privredne aktivnosti subjekata iz RS i Vojvodine te nastup na drugim tržištima.

Uoči poslovnog foruma, koji je organizovan tokom dvodnevne manifestacije „Dani Vojvodine u Banjoj Luci“, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je rekao da političko-privredna delegacija Autonomne Pokrajine Vojvodine boravi u Banjoj Luci s ciljem predstavljanja privrednih i turističkih potencijala Srbije i Vojvodine privrednicima RS-a.

-Razgovarali smo u Vladi RS-a o konretnim projektima. Pokrajinska Vlada je kao važne infrastrukturne projekte kandidovala rekonstrukciju pruge Šid-Bijeljina i zajedno s republičkom Vladom izgradnju važnog fruškogorskog drumskog koridora – rekao je Milićević, ističući da ovi putni pravci treba da ubrzaju protok ljudi i roba.

Predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić je naglasio da će privrednici fokus saradnje staviti na turizam, poljoprivredu, te elektromašinsku industriju s ciljem povećanja robne razmjene.

U radu poslovnog foruma u Banjoj Luci učestvuje oko 30 predstavnika kompanija iz Srbije, a Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, ističe da očekuju konkretne dogovore sa firmama iz RS-a.

Vlade RS-a i Autonomne Pokrajine Vojvodine su prije mjesec i po potpisale sporazum o saradnji, a kako je istaknuto, u narednom periodu se može očekivati još zajedničkih projekata.