Potpisan sporazum o saradnji privrednih komora RS i Srbije

0

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić i predsjednik Privredne komore Autonomne pokrajine /AP/ Vojvodine Boško Vučurević potpisali su u utorak u Banjaluci sporazum o saradnji dvije komore.

Potpisivanju su prisustvovali ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vojvodine Ognjen Bjelić.

Đokić je rekao novinarima nakon potpisivanja sporazuma da je za Republiku Srpsku vrlo važna njena otvorenost i spremnost za saradnju sa AP Vojvodinom, odnosno sa Srbijom, sa kojom već ima kvalitetnu saradnju u svim oblastima društvenog života.

On je naveo podatak prema kojem je u prošloj godini spoljnotrgovinska razmjena Srpske sa Srbijom iznosila 1,16 milijardi KM.

“U svemu tome značajan dio ima i AP Vojvodina i cilj nam je da saradnju razvijemo u narednom periodu i da je povećamo, a upravo posjete delegacije AP Vojvodine govore o tome da su i oni takvog opredjeljenja”, rekao je Đokić.

On je dodao da će potpisanim sporazumom Privredna komora Srpske ostvariti još konkretnije vidove saradnje, koja je moguća u svim oblastima privrednog života.

“Na nama je da se što bolje organizujemo, da razvijemo i unapređujemo komunikaciju iz koje će proisteći i konkretni vidovi saradnje”, poručio je Đokić.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vojvodine Ognjen Bjelić naveo je da će vlade svesrdno podržati današnji sporazum.

“Vlade AP Vojvodine, Srbije i Srpske čvrsto će stajati i to ne u formi obećanja, nego u formi konkretnih mjera iza svojih privrednika, iza svih aktivnosti koje će rezultirati konkretnim razvojem”, naglasio je Bjelić.

On je podsjetio da je formiranjem Razvojne agencije Vojvodine stvorena mogućnost konkretne podrške privrednicima.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić je rekao da će sporazum doprinijeti podizanju saradnje između dvije privrede, dodajući da Srpska ima Srbiju i samim tim AP Vojvodinu, kao glavnog spoljnotrgovinskog partnera.

Prema njegovim riječima, privrednici, koji su u sastavu vojvođanske delegacije došli u Banjaluku, već su razgovarali sa privrednicima Srpske, prije svega o saradnji u poljoprivredno-prehrambenom i metalskom sektoru.

“Naglašena je i želja da se u oblasti turizma učini značajniji iskorak, te da se potencijali zajednički ponude turistima iz trećih područja”, dodao je Đurić.

Predsjednik Privredne komore Autonomne pokrajine /AP/ Vojvodine Boško Vučurević naveo je da je potpisivanjem sporazuma, saradnja između dvije privrede podignuta na institucionalni nivo.

On je iznio podatke po kojima je u prošloj godini ostvarena ukupna spoljnotrgovinska razmjena između Srpske i Vojvodine od oko 260 miliona dolara, dok razmjena za prva tri mjeseca ove godine iznosi oko 90 miliona dolara.

“Tu smo da podižemo cifre koje sam naveo. Tu smo da stvaramo ambijent, koji će omogućiti okupljanje privrednika, gdje svako od njih može da radi na poboljšanju svog poslovanja”, istakao je Vučurević.

Srna