Lijanovići digli ruke od mesa: Prodaju firmu, evo ko je kupac!

0

Jerko Ivanković Lijanović, suvlasnik Mesne industrije “Lijanović”, kazao je da se njegova porodica više neće baviti proizvodnjom I preradom mesa, I to nakon više decenija u ovom biznisu.

“Nemoguće je baviti se tim poslom u ovoj državi, pogotovo kada je riječ o politički angažiranim osobama. Politička konkurencija je koristila institucije vlasti i pravila nam štetu”, rekao je Lijanović za Avaz.

Kompanija HETA, jedna od najvećih organizacija za prodaju imovine u jugoistočnoj Evropi, oglasila je prodaju kompleksa “MI Lijanovići” u širokobriješkom naselju Trn.

HETA je 2014. preuzela veliki portfelj nenaplativih kredita od Hypo banke, a ta banka je pod hipoteku stavila Lijanovićeve objekte.

“HETA je preuzela uz našu saglasnost i traži se strateški partner koji bi nastavio proizvodnju te zaposlio ljude”, rekao je Lijanović.

On je dodao da bi turska kompanija “Asja”, koja je jedno vrijeme obavljala proizvodnju na Trnu, mogla preuzeti njihovu mesnu industriju.

“Prepostavljam da je ‘Asja’ ozbiljan partner”, rekao je Lijanović, koji nije želio kazati o kojoj se cifri radi, odnosno koja je vrijednost hipoteke. Svojevremeno su mediji pisali da Lijanovići duguju Hypo banci 5 miliona eura.

Podsjetimo, protiv Lijanovića se vodi sudski process za utaju poreza u predmetu “Meso”.