IKEA razmatra proširenje na BiH

0

U Beogradu je svečano otvorena švedska robna kuća IKEA, a direktor za ovaj dio Evrope je rekao da kompanija razmatra proširenje na BiH, ali da je još rano da ga najavi.

Direktor direktor Ikea za jugoistočnu Evropu Stefan Voneverbeke rekao je da su na redu dodatne prodavnice u Bukureštu i Ljubljani pa će onda razmotriti BiH. Faktori koji odlučuju su, kako kaže, pouplacija i platežna moć građana.

Imamo veliki broj kupaca koji dolaze iz Bosne i Hercegovine. Јoš je prerano da najavimo proširenje na BiH ali razmatramo to. Ne mogu da dam konkretan odgovor, ali bih volio pružiti mogućnost i kupcima u BiH da kupuju odličan namještaj po niskim cijenama, istakao je Voneverbeke, prenosi RTRS.

Inače, otvaranju robne kuće u Srbiji je prisustvovao predsjedik Aleksandar Vučić, koji je rekao da će švedski proizvođač probuditi preduzetnički duh u Srbiji.

Nakon 25 godina, švedska robna kuća vratila se u Srbiju, a analitičari su je nazvali posljednjom lastom tranzicije.

Ikea je više od robne kuće. To je brend poput mekdonaldsa koji pokazuje, kako je rekao predsjednik Srbije, da je ta zemlja u porodici pristojnih zemalja.

S druge strane, mnogi pitaju koja je cijena dolaska tog brenda. Cijena koju će morati da plate proizvodjači namještaja u Srbiji.

U Rumuniji je nakon dolaska Šveđana, proizvodnja namješataja pala za 45 posto kažu u udruženju za šumarstvo pri privrednoj komori Srbije.