FDS prodao imovinu za 70 miliona KM

0

Fabrika duhana Sarajevo ostvarila je prošle godine neto dobit od 65 miliona maraka, iako je imala gubitak od poslovnih aktivnosti, piše BiznisInfo na osnovu danas objavljenog finansijskog izvještaja.

Dobit, kako smo rekli, nije ostvarena iz poslovanja, već iz prodaje imovine. U samom izvještaju nije precizirano od čega je došao ovaj novac.

Navodi se samo da su ostvareni „dobici od prodaje stalnih sredstava“ u visini od 70 miliona KM. Ovaj prihod nije bio evidentiran u polugodišnjem izvještaju za 2017. što znači da je do prodaje došlo u drugom dijelu prošle godine. 

Inače, FDS je nedavno prodao svoj maloprodajni biznis, odnosno lanac trafika Tobacco Press, British American Tobaccou, koji ga je integrisao u svoj lanac iNovine. Kompanija iNovine danas je objavila sponzorirani tekst u kojem se, između ostalog, kaže:

„Preuzimanjem Tobacco Pressa i Lafke iNovine su postale najveći regionalni lanac kioska i vodeći lanac kioska u BiH sa 540 prodajnih mjesta, a jedinstvene su po tome što jedine pokrivaju teritoriju oba bh. entiteta. Odmah po preuzimanju i dobivanju svih potrebnih dozvola, ova kompanija krenula je u investicijski ciklus kako bi podigla nivo usluge po uzoru na kioske u zapadnim zemljama.“

S druge strane, kada je riječ o prihodima iz osnovnog, duhanskog poslovanja, FDS je lani imao prihod od 26,7 miliona KM, što je znatan pad u odnosu na 33,1 milion godinu ranije. Kompanija je iz poslovanja zabilježila gubitak od 4 miliona KM.

Podsjetimo da je BAT objavio 2016. da je, preko austrijske investicijske kuće CID Adriatic Investments GmbH kupio udio Vlade Federacije u FDS-u, nakon čega je preuzeo još jedan broj dionica i došao do oko 78 posto vlasništva.

No, vlasnik ovih dionica i dalje je CID Adriatic Investments GmbH.