Bingo i banka iz Saudijske Arabije preuzimaju Konzum, tvrde hrvatski mediji

0

Za Konzum u BiH navodno postoji ozbiljna ponuda dijela bh. poduzetnika, koje predvodi vlasnik trgovačkog lanca Bingo, a iza njih stoji banka iz Saudijske Arabije, koja već posluje na tržištu BiH, piše hrvatski Večernji list.

Navodno je pismo namjere već došlo u Agrokor.

Prema najavama izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, u septembru će doći do razdvajanja Mercatora i Konzuma na bh. tržištu.

Neki dobavljači iz Hrvatske već se boje da bi to razdvajanje moglo značiti da Konzum preuzme sve obveze pa da zbog prevelikog opterećenja završi u stečaju, u kojoj bi svoju priliku mogla naći banka.

Ako banka iz Saudijske Arabije preuzme Konzum BiH, tada bi te trgovine djelovale samo u Federaciji. Dodatan je strah da bi se zbog toga ubuduće trgovine Konzuma u BiH mogle okrenuti robi s istoka, piše Večernji list.

Sumnje da se teži da banka s okupljenim poduzetnicima preuzme bh. Konzum pojačana je jer navodno hrvatski dobavljači nisu stalno pozivani na sastanke u BiH s dobavljačima.

Dobavljači u BiH pozdravili su razdvajanje Konzuma i Mercatora, ali i poduzeli niz mjera da zaštite svoja prava.

Odluka o vraćanju Mercatora na tržište BiH trebala bi se prihvatiti na sjednici privremenog vjerovničkog vijeća krajem avgusta.

Mercator će preuzeti natrag svoja 83 dućana koja su bila u najmu i vlasništvu prije spajanja s Konzumom, a kojemu ostaju njegovi dućani. Kako je nedavno rekao Ramljak, analize pokazuju da je najbolje rješenje imati dva različita formata u BiH.