BiH postaje sila u namjenskoj industriji

0

Namjenska industrija BiH doživljava preporod uvođenjem novih proizvoda – haubice, ručnog raketnog bacača te puške i pištolja. Kada se ovi proizvodi dodaju na sve ono što odranije proizvode kompanije namjenske industrije, jasno je da BiH postaje sila u toj oblasti te će ova grana industrije donijeti ogromne prihode i nova radna mjesta, piše BiznisInfo. 

Podsjetimo, kompanija Bratstvo Novi Travnik – Tvornica mašina i hidraulike (BNT-TMiH) razvila je prototip prvog modernog artiljerijskog oružja proizvedenog poslije rata u BiH. Riječ je o samohodnoj haubici kalibra 155 milimetara, a domet ovog samonavodećeg modernog oružja je  čak 40 kilometara.

Riječ je o oružju koje je skoro u potpunosti bh. proizvod, jer osim kamiona i računarske opreme za navođenje, sve je proizvedeno u pogonima u Novom Travniku.

Haubica je testirana prošlog mjeseca.

Prva bh. haubica

S druge strane, Tehničko-remontni zavod Hadžići rukovodi projektom koji je jedinstven na području cijele bivše Jugoslavije: pokrenuli su proizvodnju ručnog raketnog bacača RPG 7 u čijoj izradi učestvuje 10-ak fabrika iz namjenske industrije. Kada uskoro uđe u serijsku proizvodnju, RPG 7 mogao bi donijeti višemilionske ugovore i obezbijediti posao za 500 radnika.

RPG 7

Ovaj proizvod je veoma tražen na inostranom tržištu gdje se njegova cijena kreće i do 2.600 eura. Inostrani kupci već su pokazali interes za ovaj proizvod pa Zavod očekuje višemilionske ugovore.

Osim toga, Dnevni avaz je prije nekoliko dana objavio da je firma AC Unity iz Goražda proizvela prvu bh. pušku i pištolj.

Riječ je o novim proizvodima kojima će se ojačati ionako razvijena bh. namjenska industrija. Koliko je ta industrija bila snažna i bez ovih novih proizvoda i spomenutih kompanija, pokazuje istraživanje magazina Stav iz januara ove godine o tome šta sve proizvode bh. kompanije iz ove oblasti.  

Prema tom istraživanju, “Igman” iz Konjica proizvodi municiju i, prema nekim tvrdnjama, jedna je od pet fabrika u svijetu koja zadovoljava najviše standarde kvalitete i sigurnosti proizvoda.

Pretis” iz Vogošće u proizvodnom programu ima minobacačku municiju, artiljerijsku, tenkovsku i antitenkovsku municija, rakete, municiju za pješadijsko naoružanje i avionske bombe.

Unis Ginex” proizvodi inicijalne kapisle i detonatore za civilnu i vojnu upotrebu – pištoljsku, puščanu, protuavionsku, artiljerijsku municiju i ručne bombe.

“Pobjeda Technology” se bavi proizvodnjom sportske i pištoljske municije za civilni program.

Pobjeda Rudet” proizvodi električne i neelektrične detonatore, detonirajuće štapine i detonatorske kapisle. Njihovi proizvodi uglavnom se koriste u rudarstvu i ostalim civilnim programima.

“Binas” je nastao na temeljima slavne fabrike “Slavko Rodić”, čiji se proizvodni program bazirao na streljivu, od minobacačkih i topničkih upaljača i kapsula, do mina te kasetnih i ručnih bombi. Ova firma i danas ima gotovo isti proizvodni program.

“Vitezit” je preduzeće za proizvodnju eksploziva za vojnu i civilnu upotrebu.

Koteks”, privatna kompanija iz Tešnja, jedna je od najuspješnijih u proizvodnji opreme za vojsku i policiju, a ima pogone na nekoliko lokacija u Bosni i Hercegovini.

Preduzeće “Zrak” bavi se preciznom mehanikom, optikom, optoelektronikom i elektrooptikom.

(Autor: BiznisInfo)