Virus pokosio kinesku industriju

0

U Kini je industrijska proizvodnja u prva dva mjeseca ove godine pala više od 13 posto, najviše u posljednjih 30 godina, a oštro su pale i investicije, kao i maloprodaja, jer su širenje korona virusa i stroge mjere za zauzdavanje virusa narušile aktivnosti u drugoj po veličini svjetskoj privredi.

Kako piše SEEbiz, kineski zavod za statistiku (NBS) objavio je u ponedeljak da je industrijska proizvodnja u januaru i februaru bila 13,5 posto manja nego u istom periodu 2019. godine.

To je njen najveći pad od početka 1990. godine, kada je Reuters počeo pratiti te podatke, i predstavlja oštar zaokret, s obzirom na to da je u decembru prošle godine proizvodnja porasla 6,9 posto.

Ovo je, ujedno, i oštriji pad nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Više nego što se očekivalo pale su i investicije, kao i promet u trgovini na malo. Investicije u fiksni kapital pale su u prva dva mjeseca ove godine 24,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Vrhunac je prošao

Promet u trgovini na malo potonuo je, pak, u januaru i februaru 20,5 posto na godišnjem nivou, jer su Kinezi u strahu od korona virusa izbjegavali gužve na mjestima kao što su trgovački centri, restorani i kino dvorane.

Kineske vlasti poručile su prošle sedmice da je vrhunac širenja korona virusa prošao i da se situacija poboljšava.

Kineski zavod je u ponedjeljak poručio da je uticaj korona virusa na privredu pod kontrolom i kratkoročan, te da će podsticajne mjere kineskih vlasti dovesti do oporavka.

Kina je, naime, uvela niz podsticajnih ekonomskih mjera, od smanjenja ključnih kamatnih stopa do ubrizgavanja svježe likvidnosti na finansijska tržišta.

Očekuju se i nove mjere kako bi se ublažio udar korona virusa na privredu, ali analitičari upozoravaju da bi mogli proći još mjeseci prije nego što se privreda vrati u normalno stanje.