Velika turska kompanija želi investirati u BiH

0

Predstavnici velike turske grupacije „Ecose“ koja ima registrovanu kompaniju u Bosni i Hercegovini danas su ponovo boravili u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde gdje je sa premijerom i lokalnim zvaničnicima razgovarano o mogućnostima investiranja u ovom dijelu BiH.

Uz grupaciju „Ecose“ ovoga puta u Goražde su stigli i predstavnici kompanije „ModaCity Insaat“ koji su takođe zainteresirani za ulaganje, a današnji sastanak održan je nakon što je prethodni upriličen u Općini Foča u FBiH gdje investitori iz Turske vide šansu u pokretanju fabrike za proizvodnju peleta.  

„Danas su došli sa dodatnim investitorima da vide gdje bi mogli ulagati. Razgovarali smo o mogućnostima proizvodnje električne energije na solarne ćelije, bilo je govora i o poljoprivredi, načelnik općine Pale u FBiH prezentirao je projekat sa izvorištem tople vode koji je veoma značajan. Za početak smo se odlučili da će fokus biti na „Fekry“ pogonu za proizvodnju peleta. Prezentovali smo im  pravo stanje što se tiče šumskog asortimana. Naše javno preduzeće ima javne pozive, tendere putem kojih se vrše licitacije i oni su zainteresovani za kupovinu.  Mi imamo velike potrebe za peletom, jer oko milion maraka odlazi za naše institucije drugim fabrikama, ovako bi napravili neki sporazum u kojem bi i jedna i druga strana bile zadovoljne“, kazao je premijer BPK Goražde Edin Ćulov.   

Predstavnik kompanije „ModaCity Insaat“ Ismet Erişmiş potvrdio je opredjeljnost kompanije za investicije u BiH. 

„Inače smo grupacija koja u Turskoj upošljava oko 1.500 uposlenika i trenutno smo u fazi kada planiramo investicije na području BiH i želimo da probamo nekako finansijsku snagu naše grupacije da prebacimo i na ovo područje. Čuli smo za projekat pokretanja proizvodnje peleta i zato smo i došli da razgovaramo, naravno upoznati smo sa situacijom i prilikama koje se nude investitorima. Vrlo su nam interesantni projekti solarnih elektrana i u svakom slučaju namjera nam je da uložimo u pokretanje proizvodnje peleta i nadamo da ćemo to uspjeti na području ovog  kantona kao sa nekom primarnom investicijom. Dobili smo potrebne informacije, premijer i načelnici su spremni da nam pomognu”, kazao je Erişmiş.