Toyota gradi “grad budućnosti”

0

Japanska kompanija Toyota planira da sagradi prototip “grada budućnosti” u podnožju planine Fudži, koji će se napajati vodoničnim ćelijama i funkcionisati kao laboratorija za robotizovane automobile, pametne kuće, vještačku inteligenciju i druge tehnologije, saopštila je ta kompanija.

Toyota je taj plan otkrila na velikom sajmu tehnološke industrije CES u Las Vegasu. Projekat će biti smješten na mjestu zatvorene fabrike i zvat će se “Izatkani grad”, u znak sjećanja na početke Toyote kao proizvođača mašina za tkanje.

Grad će biti dom stalno nastanjenim žiteljima i istraživačima, prenosi Reuters. Toyota nije otkrila koliko će ovaj projekat koštati, prenosi Tanjug.

I rukovodstva drugih najvećih proizvođača automobila razmatraju kako bi gradovi budućnosti mogli da budu dizajnirani da bi se smanjila emisija štetnih gasova koja utiče na klimu, smanjile gužve i internet uveo u svakodnevni život.

Međutim, Toyotin plan da izgradi zajednicu na 71 hektaru u blizini planine Fudži je veliki korak naprijed u odnosu na ono što su konkurenti predložili.

Kompanija očekuje da će u gradu u početku živjeti 2.000 ljudi, prenose Nezavisne novine.

Početak izgradnje grada budućnosti planiran je za iduću godinu, a dizajnirat će ga danski arhitekta Bjarke Ingels, koji je projektovao i Kule bliznakinje u Njujorku i Googleove prostorije u Silicijumskoj dolini u SAD i u Londonu.

Toyota je navela da je otvorena za partnerstvo s drugim kompanijama koje žele da iskoriste ovaj projekat kao osnovu za testiranje tehnologije.