Srbija svjetski prvak u privlačenju investicija

0

Srbija je na prvom mjestu u svijetu po broju stranih direktnih investicija u odnosu na veličinu svoje ekonomije, objavio je Financial Times.

Prema najnovijoj rang listi za 2019. godinu, koju objavljuje specijalizovani servis Financial Timesa, Srbija je na čelu rang liste sa indeksom od 11,92 poena, što je za 1,33 indeksnih poena više u odnosu na prošlu godinu.

Srbija je privukla, kako se navodi, 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018, odnosno za 26 više nego 2017, što je rast za gotovo jednu trećinu.

“Srbija sa ocjenom 11,92 privlači skoro 12 puta veći obim greenfield stranih direktnih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine”, navodi se u tekstu. Srbija je, kako se dodaje, preuzela od Mozambika lidersku poziciju po vrijednosti indeksa i popela se za jedno mjesto u odnosu na prethodnu godinu.

Na drugom mjestu, iza Srbije, nalazi se Crna Gora sa indeksom 11,49 poena.

“Оdluka uglednog časopisa da Srbiju proglasi za svjetskog prvaka u privlačenju stranih direktnih investicija je velika čast i ogromna obaveza”, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

(Tanjug)