Slom nacionalne valute Afganistana, guverner pobjegao

0

Afganistanska nacionalna valuta, avgani, nastavila je danas silovit pad započet nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Kabulom.

Afgani (afghani) je pao danas za 1,7 posto na 83,50 prema američkom dolaru, što je četvrti uzastopni dan pada, prema podacima njujorške agencije “Bloomberg”.

Šef centralne banke Afganistana Ajmal Ahmadi pobjegao je iz zemlje.

Ahmadi je na Twitteru objavio niz poruka, prema kojima je centralna banka obaviještena da više neće biti snabdjevana dolarima, što je umanjilo sposobnost monetarnog regulatora da pruža podršku nacionalnoj valuti i doprinijelo širenju panike u cijeloj zemlji.

“Kurs valute je sa stabilnih 81 dolara za afgani skočio na skoro 100, da bi se potom vratio 86 dolara. U subotu sam održao sastanke kako bih umirio banke i mjenjačnice”, napisao je on.

Politička previranja koja su tokom vikenda zahvatila Afganistan proširila su se i na tržište kapitala u susjednom Pakistanu, gdje je vrijednost državnih obveznica denominovanih u dolarima, koje dospijevaju 2031. godine, pala u ponedeljak za 1,8 centi, najviše od marta ove godine kada je formirana njihova cijena, prenosi Russia Today.

Prema medijskim izvještajima, pakistanske dolarske obveznice su juče pretrpjele najveće gubitke u Aziji.

Talibanske snage su ušle u Kabul 15. avgusta nakon što je predsjednik SAD-a Džo Bajden saopštio da će sve američke trupe napustiti zemlju do 11. septembra, na 20. godišnjicu od terorističkog napada na Svjetski trgovinski centar u Njujorku.

Zauzimanju avganistanske prijestonice prethodile su dugogodišnje tenzije i napadi talibana, koji se u Rusiji nalaze na listi zabranjenih terorističkih organizacija, dodaje RT a prenosi agencija Tanjug.