SAD: Deutsche bank pala na stres testu

0

Podružnica Deutsche bank u SAD-u jedina nije prošla na godišnjem stres testu američkog FED-a zbog “svuda prisutnih i ozbiljnih nedostataka” u planiranju kapitala. 

To je, kako ocjenjuje Reuters, novi udarac za njemačkog kreditora, čije je “finanansijsko zdravlje” pod pojačanim nadzorom širom svijeta, nakon što je američka bonitetna agencija Standard and Poors srezala rejting banke i izrazila u sumnju u njen plan da se vrati na staze profita.

Tri američke banke “Goldman Sachs”, “Morgan Stanley” i “State Street” su prošle na stres testu, ali je prvim dvjema naloženo da ne smiju povećavati dividende, a trećoj da mora da unaprijedi sistem za suprotstavljanje rizicima.

To je druga runda FED-ovih godišnjih stres testova, čiji su rezultati pokazali da je američki bankarski sektor drastično ojačao od globalne finansijske krize prije deset godina.

FED je odobrio planove 34 banke za upravljanje kapitalom, što znači da im je omogućeno da ekstra kapital koriste za otkup akcija, dividende i u druge svrhe.

Tanjug