Rast BDP-a Njemačke 9,4% u drugom kvartalu

0

Njemačka ekonomija je porasla u drugom kvartalu 2021. godine za 9,4 posto međugodišnje, prema kalendarski prilagođenim podacima, objavio je danas Federalni zavod za statistiku, Destatist.

Ekonomska aktivnost Njemačke u navedenom tromjesečju je za 3,3 procenta ispod pretkriznog nivoa u četvrtom kvartalu 2019, prenosi Reuters.

Bruto domaći proizvod je u periodu april-jun zabilježio rast od 1,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, što je iznad preliminarne procjene Destatisa od 1,5 procenata. U prva tri mjeseca 2021, njemačka privreda je pala za 2,0 posto.

Privatna potrošnja u Njemačkoj je u drugom kvartalu porasla za 3,2 posto, što je doprinijelo sa 1,6 procentnih poena ukupnom rastu i istovremeno smanjilo stopu štednje na 16,3 procenta. U prvom tromjesečju, kada su trgovine, barovi i restorani bili zatvoreni u okviru opšteg lokdauna u Njemačkoj, stopa štednje je dostigla rekordnih 22 posto.

Javna potrošnja je od aprila do kraja juna povećana za 1,8 posto, doprinoseći sa 0,4 procenta poena ukupnoj stopi rasta.

Državna potrošnja usmjerena na ublažavanje posljedica krize izazvane korona virusom, finansirana novim zaduživanjem bez presedana, produbila je „rupu“ u javnim finansijama na 80,9 milijardi eura u prvoj polovini godine, saopštio je Zavod za statistiku.

Taj iznos odgovara učešću budžetskog deficita u BDP-u od 4,7 procenata, što je najveći udio u posljednjih 26 godina, za koji ekonomski analitičar Karsten Brzeski iz ING banke kaže da je „negativna strana brzog ekonomskog oporavka“.

Državni podsticaji bi trebalo da pomognu vraćanju ekonomije na pretkrizni nivo prije kraja 2021. godine, ali će oni biti teško breme za vladu koja sljedećeg meseca izlazi na savezne izbore, ocjenjuje Brzeski.

Tanjug