Otpuštanje radnika nije rješenje, ali trebamo pomoć države kako bismo nastavili ići u dobrom smjeru

0

Napokon su ugledale svjetlo dana mjere Vlade Federacije BiH privredi Federacije, koje smo svi dugo očekivali. Osim što veoma kasne, prilično su i nejasne, ali evo očekujemo da će se u narednim danima tačno znati koji privredni subjekti imaju prava i po kom osnovu – kaže za BiznisInfo Mirnes Bošnaković, direktor firme BM Logistic d.o.o.

Zbog specifične djelatnosti, poslovanje ove firme nije trpjelo nikakav pad u mjesecu martu. Radili su punim kapacitetom, pa i više nego inače.

– Nastojali smo svima onima koji su nam se javili sa zahtjevima za dezinfekcionim sredstvima, maskama, rukavicama, zaštitnim naočalama i drugom opremom izvršiti isporuku u najkraćem vremenskom roku, istovremeno obavljajući redovne poslovne aktivnosti. Prioritet su svakako bila dezinfekciona sredstva i zaštitna oprema, a dovoljne količine zaliha smo spremili i za april – kaže Bošnjaković.

Međutim, kakvo poslovanje ih očekuje u narednim mjesecima, to ne mogu znati. Tržište je uzdrmano, nastao je neprirodan poremećaj, a kupovna moć građana-krajnjih potrošača slabi, i nastavit će da opada, tvrdi Bošnjaković.

– Nameće se pitanje šta je sa firmama koje su u martu poslovale normalno i nemaju baš 20% smanjen prihod. Šta je sa njihovim pravom koje nisu sada ostvarile, da li će ostvariti to pravo za april, ili maj jer u aprilu mogu imati smanjen prihod za možda i više od 20 %?! Takve firme nisu obuhvaćene Zakonom.

Priznati doprinose svima, PDV po naplati fakture

Bilo bi dobro kada bi doprinosi bili priznati svima bez ikakvih uslovljavanja, jer sve male firme su zahvaćene nastalom krizom – kaže Bošnjaković.

Također, značajna stavka je oslobađanje firmi bar 50% svih poreza za tekuću godinu i plaćanja komunalnih taksi, kao i drugih taksi. Potrebno je pokrenuti priču o plaćanju PDV-a po naplati fakture, u najgorem slučaju izmijeniti rok sa 10. na 30. u tekućem mjesecu za protekli mjesec. Kako kaže naš sagovornik, to je minimum pomoći koju privrednici očekuju od Vlade.

– Plate za mart smo već isplatili. Ako budemo imali pravo na subvenciju po osnovu doprinosa, svakako će nam dobro doći. Otpuštanje radnika nije rješenje, ali trebamo pomoć Vlade kako bismo nastavili ići u dobrom smjeru. Ne planiramo otpuštati, naprotiv, imali smo otvoren konkurs za zapošljavanje novih djelatnika, ali u ovom trenutku smo to zaustavili. Situacija je takva da o svakom potezu moramo oprezno promisliti, prije nego se upustimo u nova zapošljavanja ili ulaganja bilo koje vrste. Niko nam ne garantuje dobro poslovanje u narednim mjesecima. Kako stvari stoje, od Vlade trenutno ne možemo očekivati nikakvu skoriju pomoć. Sudbina naših firmi i naših radnih mjesta je u našim rukama. Ako se sami ne izborimo za prava koja imaju sve firme u regiji, do prestanka COVID-19, većina firmi će proglasiti bankrot, a radna mjesta će nestati – upozorava Bošnjaković.

Doći će do poskupljenja

Kaže kako se nada da će se firme uspjeti oduprijeti novonastaloj situaciji te da će Vlada imati sluha za potrebe svih firmi i njihovih uposlenika. Bošnjaković se osvrnuo i na eventualno poskupljenje koje nas čeka u narednim mjesecima.

– Samo naivni mogu misliti da se poskupljenja neće desiti. To je dio koji Vlada mora detaljno pratit, i ako želi stabilnost subvencionirati privrednicima njihovu maržu ili dio marže. Sve i da cijene sirovina i gotovih proizvoda ostanu iste kod proizvođača u nekoj od evropskih zemalja, troškovi prijevoza su već sada enormno povećani u odnosu na februar, čak i do 3 puta. Mi kao uvoznik i distributeri sirovina za proizvodnju kozmetike, ulja, eteričnih ulja, nismo mijenjali cijene, jer smo imali određene količine zaliha. Međutim cijene sirovina za proizvodnju dezinfekcionih sredstava i same dezinfekcije su već u martu znatno porasle kako u svijetu tako i kod nas, i mi tu ništa nismo mogli učiniti. Od nekih nabavki smo odustali u ovom periodu gdje bi krajnja cijena bila dosta veća od uobičajne. Ne vjerujemo da će  uskoro doći do stabilizacije cijena transporta, stoga opet čekamo odgovor Vlade – zaključuje Bošnjaković.

B. Šutvić