Njemačka ne može da nađe 1,2 miliona radnika

0

Njemačka ne može popuniti 1,2 miliona slobodnih radnih mjesta i vapi za dobrim, kvalifikovanim radnicima, izjavila je danas Andrea Medler iz njemačkog Ministarstva rada i socijalne politike.

Na panelu “U Njemačku i nazad” u okviru konferencije “Zapadni Balkan i njemačka privreda” koja je održana u Beogradu, Medler je rekla da je tržište rada u Njemačkoj apsolutno ispražnjeno u određenim regijama, javio je Tanjug.

“Nemačkoj privredi je potrebna kvalifikovana radna snaga i zato otvara tržište rada i van EU”, kaže Medler, povodom novog njemačkog Zakona o useljavanju stručne radne snage, koji će se početi primjenjivati 1. marta 2020. godine.

Taj zakon je, dodaje, i politički signal da je Njemačka i dalje otvorena za migrante iz čitavog svijeta koji su kvalifikovani.

Jedna od novina zakona je da se ukida ispit prednosti, koji je podrazumijevao da se prije svakog zapošljavanja stručnjaka iz zemalja van EU zaposli domaći kadar, a kako je navela Medler, kvalifikovana migracija se odnosi na sva zanimanja, a ne samo na visokoobrazovani kadar.

Novina je, dodaje, da je priznata kvalifikacija uslov za migraciju na tržište rada.

“Onaj ko donosi neakademsku kvalifikaciju mora da dokaže da ima obrazovanje koje je jednako dualnom obrazovanju. Tamo gdje to ne postoji, proširili smo mogućnost da u Njemačkoj steknu dodatnu kvalifikaciju koja će onda biti izjednačena sa domaćim kvalifikacijama”, rekla je Medler.