NAJSKUPLJA BRITANSKA KOVANICA Nikada nije puštena u promet a prodata za 1,3 miliona dolara

0

Rijedak britanski suveren, vrsta zlatnika iskovana 1937. godine za vrijeme vladavine kralja Edvarda VIII, prodat je na aukciji jednom privatnom kolekcionaru za milion funti (1,3 miliona dolara), postavši tako najskuplja britanska kovanica ikada.

Taj novčić je jedna od šest kovanica koje je pripremila Kraljevska kovnica 1936. godine, kada je Edvard postao kralj, koja je trebalo masovno da se proizvodi i pusti u opticaj od 1. januara 1937. godine, prenosi Reuters.

Međutim, Edvard je abdicirao u decembru 1936., odrekavši se prijestola kako bi se oženio američkom državljankom, razvedenom Volis Simpson, tako da je proizvodnja obustavljena i kovanica sa njegovim likom nkada nije puštena u promet.

Kovanica suveren je vrsta zlatnika nominalne vrijednosti od jedne funte. Više nije u opticaju, ali se u Britaniji još uvijek prihvata kao legalno sredstvo plaćanja.

Napravljen od 22-karatnog zlata, nešto je manji i lakši nego današnja kovanica od jedne funte, prečnika 22 milimetra i težine 7,98 grama.

Iskovano šest primjeraka

– Suveren s likom Edvarda VIII je jedna od najrjeđih i najzanimljivijih kovanica za kolekcionare na svijetu, tako da ne čudi što je postavila novi rekord u sferi britanskog kovanog novca – izjavila je Rebeka Morgan, šefica za kolekcionarskog sektora Kraljevske kovnice, čija tradicija seže 1.100 godina unazad, prenosi Tanjug.

Od šest originalnih iskovanih primjeraka s likom Edvarda VIII, četiri su u muzejima i institucijama, a dva u privatnom vlasništvu.

Sve do 1970. godine nije se znalo da oni postoje jer su bili sklonjeni u trezor i nisu tretirani kao dio muzejske kolekcije Kraljevske kovnice zbog osjetljivosti Ujedinjenog Kraljevstva na Edvardovu abdikaciju.

Kraljevska kovnica je ovu specijalnu kovanicu nabavila od kolekcionara u Sjedinjenim Državama i vratila je u Britaniju za novog kupca.