MMF: Turska nije tražila pomoć zbog pada lire

0

Turska nije zatražila finansijsku pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), saopštila je portparolka MMF-a Randa Elnagar.

– Nismo dobili indicije od turskih vlasti da razmišljaju o zahtjevu za finansijsku pomoć – izjavila je ona, prenosi Rojters.

Ona je takođe odbila da komentariše oštar pad vrijednosti turske lire, rekavši da MMF ne komentariše valute na dnevnom nivou.

Turska lira pala je u petak na istorijski minimum prema dolaru, nakon izvještaja da je Evropska centralna banka zabrinuta zbog izloženosti evropskih banaka situaciji u Turskoj.

Lira je rano jutros dotakla rekordno nizak nivo od 6,24 lire za dolar, da bi se nešto kasnije oporavila na 5,94 lire za dolar, prenosi agencija AP.

Na slabljenje lire utiče i spor Turske sa SAD-om koji ne pokazuje signale jenjavanja, nakon što je zvanični Vašington nedavno uveo finansijske sankcije dvojici turskih ministara zbog njihovog navodnog učešća u hapšenju američkog sveštenika.

Britanski list Fajnenšel tajms je prenio da je ECB naročito zabrinuta zbog potencijalnih gubitaka banaka iz evrozone koje posluju u Turskoj.

Turski ministar finansija Berat Albajrak bi danas trebalo da predstavi javnosti “novi ekonomski model” zemlje, prenosi portal Market voč.

I jedinstvena evropska valuta, euro, od petka ujutro je u padu, a u jednom trenutku je dotakla 13-mjesečni minimum prema dolaru zbog previranja na finansijskom tržištu Turske.

Euro je jutros oslabio za 0,7 odsto na 1,1450 dolara, dok je dolar ojačao u odnosu na većinu ostalih svetskih valuta.

Ministar trgovine Turske Rušar Pekčan zamolio je američkog predsjednika Donalda Trampa da ponovo započne pregovore o tarifama, naglasivši da bi trgovinski spor mogao da se riješi kroz dijalog.

Tramp je danas uveo veće tarife na uvoz metala, čime je kako navodi Rojters, izvršio nevjerovatan ekonomski pritisak na Tursku.

– Uzastopni pokušaji da pričamo sa američkom administracijom, kojima smo pokušali da im damo do znanja da se nijedan od navedenih kriterijuma ne odnosi na Tursku, ali nismo imali uspjeha – rekao je Pekčan, naglasivši da se spor može riješiti kroz dijalog i saradnju.

Tramp je danas izjavio da je odobrio više tarife na uvoz iz Turske, uvodeći 20-procentnu carinu na uvoz aluminijuma i 50-procentu tarifu na čelik.

– Upravo sam dao dozvolu da se dupliraju tarife na čelik i aluminijum iz Turske, budući da njena valuta, turska lira, ubrzano pada prema našem veoma jakom dolaru – napisao je Tramp na Tviteru.

– Tarife na aluminijum će sada biti 20 odsto, a na čelik 50 procenata. Naši odnosi sa Turskom u ovom trenutku nisu dobri – tvitovao je Tramp.

Odnosi između dvije NATO saveznice pogoršali su se otkako je Ankara uhapsila jednog američkog sveštenika, ali i zbog nekih drugih diplomatskih pitanja, navodi britanska agencija.

Tanjug