ILO očekuje znatno slabiji tempo zapošljavanja u 2023.

0

Zapošljavanje širom svijeta znatno će usporiti u ovoj godini zbog gospodarskih posljedica rata u Ukrajini, visoke inflacije i strože monetarne politike, ocijenila je u ponedjeljak Međunarodna organizacija rada (ILO).

U 2023. ILO sada očekuje rast zaposlenosti od jedan posto, snizivši dosadašnju procjenu za pola postotnog boda.

Usporedbe radi, u 2022. broj zaposlenih porastao je za dva posto.

Broj nezaposlenih trebao bi u novoj godini porasti za tri milijuna, na 208 milijuna, a inflacija će nagristi realne plaće, navodi se u izvješću ILO-a o globalnim trendovima.

Slabašan rast broja novih radnih mjesta poklopit će se s nedovršenim oporavkom od šoka koji je u gospodarstvu mnogih zemalja izazvala pandemija. U Kini se pak ponovo širi zaraza koronavirusom nakon što je Peking ukinuo stroga ograničenja.

“Zbog sporijeg rasta broja zaposlenih u svijetu ne očekujemo nadoknadu gubitaka iz covid krize prije 2025. godine”, rekao je Richard Samans, direktor istraživačkog odjela pri ILO-u i koordinator novoobjavljenog izvješća.

Napredak u smanjenju broja neformalnih poslova u svijetu također će se vjerojatno preokrenuti u narednim godinama, priopćio je ILO, dodavši da će mnogi radnici morati prihvatiti poslove niže kvalitete, nerijetko vrlo slabo plaćene, ponekad s nedovoljnim brojem radnih sati.

“Nadalje, budući da cijene rastu brže od nominalnih prihoda radnika, kriza troškova života mogla bi još više ljudi gurnuti u siromaštvo”, upozorili su iz ILO-a.

Situacija bi se mogla još više pogoršati ako globalno gospodarstvo uspori, napominju. (Hina)