Huawei predstavio svoj operativni sistem Hongmeng

0

Kineski tehnološki gigant Huawei predstavio je svoj novi operativni sistem „Hongmeng“ kao alternativu za Googleov Android.

Kako navodi The Wall Street Journal, kompanija sada užurbano radi da osposobi „Hongmeng“.

Odnos Googlea i Huaweija pukao je gotovo preko noći, nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Google je dan nakon Trumpove odluke najavio da će ukinuti svoje usluge kineskoj kompaniji, između ostalih i redovna ažuriranja za operativni sistem Android.

Huawei je ubrzo uzvratio poručujući korisnicima da se ne brinu, jer je kompanija računala na ovakav scenario i da razvija sopstveni operativni sistem.

Ime „Hongmeng“ je već zvanično zavedeno i zaštićeno u kineskoj Nacionalnoj službi za zaštitu intelektualne svojine.

Međutim, kako navodi The Wall Street Journal, ubjeđivanje potrošača da promijene svoje navike do sada se bezbroj puta pokazalo kao veoma teška i često neuspješna radnja.

Nekoliko tehnoloških džinova, poput Samsunga i Microsofta, pokušalo je da uđe na tržište operativnih sistema, ali korisnici nisu bili oduševljeni.

Vrijeme je pokazalo da su korisnici operativnih sistema posebno izbirljivi, toliko istančanog ukusa da su od tržišta operativnih sistema na pametnim telefonima načinili duopol.

Android pokreće 87 posto današnjih smartfona, dok ostatak tržišta kontroliše Appleov iOS, podaci su firme za istraživanje tržišta Canalys.

Šef Huaweijevog potrošačkog odjeljenja Richard Yu rekao je prije par dana za CBS da će novi operativni sistem biti spreman za korisnike u Kini do kraja godine, a za ostale početkom naredne, prenosi RTS.

Najveća prepreka na tom polju je stvaranje takozvanog ekosistema koji će nuditi plodno tlo za razvoj aplikacija za korisnike.

I to ne samo za prebacivanje i adaptiranje već popularnih aplikacija, već za stvaranje novih, kojima će se korisnicima konstantno nuditi svjež sadržaj.

Mo Jia, analitičar Canalysa, rekao je za The Wall Street Journal da će se korisnici Huaweija u Kini potencijalno lakše prilagoditi na novi sistem, ali da je to malo vjerovatno sa onima van Kine, koji su naviknuti na Googleov sistem aplikacija.

Zbog toga, gubitak pristupa Androidu svakako predstavlja udarac Huaweiju koji je proteklih godina zabilježio izuzetne tržišne rezultate izbivši na drugo mjesto po broju prodatih pametnih telefona, ispred Applea i malo iza Samsunga.

Tanjug