Grade toranj koji će moći da “diše”

0

U Dubaiju se gradi još jedan veličanstveni toranj koji će biti visok “samo” 302 metara, ali će moći da “diše”. Holandska arhitektonska firma UNStudio našla se pred velikim izazovom kako da istakne novu građevinu u sjenci najvišeg tornja na svijetu Burj Kalife visokog 828 metara.

Odlučili su da ne grade još višu zgradu, nego da naprave građevinu koja će biti posebna, rekao je arhitekta i osivač kompanije Ben van Berkel, piše CNN, prenosi Tanjug.

“Wasl Tower” bit će završen u augustu 2021. godine, a Van Berkel je poručio da je ovaj toranj sa “jakim, održivim konceptom” po mnogo čemu specifičan, nalik umjetničkoj skulpturi.

Za gradnju ove visoke građevine asimetričnog dizajna, koji izgleda kao uvrnuta zlatna nit, biće potrošeno 400 miliona dolara.

Ono što će ovaj objekat izdvajati od drugih jeste keramička fasada čiji su materijali izrađeni na bazi gline. Time će se postići energetska efikasnost i udobnost boravka u objektu – zaštita od veoma visoke temperature vazduha u Dubaiju. Time će biti smanjena i upotreba klimatizacije.

Keramička fasada će odbijati sunčevu svjetlost u ritmičkim formama, što će stvarati utisak da zgrada diše, pulsira, tvrde arhitekte. Sličan efekat fasada će ostavljati i noću, jer će će je iz pozadine osvjetljavati led svjetla.

U ovoj neobičnoj zgradi bit će smješteni lanac luksuznih hotela, poslovni prostor, privatni apartmani i bazeni, a predviđeno je i da bude povezana sa stanicom podzemne željeznice koji se nalazi kod Burj Kalife.