Funta u slobodnom padu nakon medijskih izvještaja o Bregzitu

0

Britanska funta je danas naglo oslabila prema dolaru nakon izvještaja nekoliko britanskih medija da su pregovori o Bregzitu blizu kraha.

Tokom prijepodneva, u 10,30 časova po londonskom vremenu, funta se trgovala na nivou od 1,22235 dolara, što je pad od skoro pola procenta na dnevnom nivou, poslije informacija o razgovorima vezanim za Bregzit, koje su emitovale televizije Sky News i BBC.

Naime, Sky News je javio, pozivajući se na izvor iz Downing Streeta, da je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla premijeru Ujedinjenog Kraljevstva Borisu Džonsonu da je dogovor o Bregzitu sada „u visokom procentu malo vjerovatan“, prenosi američka tv CNCB.

Istovremeno, BBC je izvijestio da je jedan zvaničnik britanske vlade izjavio da EU nije pokazala želju da „napravi iskorak ni za jedan centimetar“ otkako je Džonson prošle nedjelje dostavio Briselu nove prijedloge za Bregzit.

Zvaničnik, koji nije imenovan, rekao je da dogovor nije u potpunosti isključen, a britanski javni servis je citirao još jedan neimenovani izvor koji je poručio da su Džonsonovi planovi „jedini izlaz“.

Agencija Rojters je takođe prenijela, pozivajući se na svoj izvor, da je „Merkelova rekla da bi Njemačka mogla bez problema da napusti EU, ukoliko bi to željela, ali da Velika Britanija ne može to da učini ukoliko Sjeverna Irska ne ostane u carinskoj uniji“, kao i da ona smatra da EU ima veto na britanski izlazak iz carinske unije.

Taj razgovor je, prema ocjeni britanske agencije, „postavio novu poziciju koja znači da je nemoguće postići dogovor o Bregzitu ni sada niti u budućosti“. (Tanjug)