Bugarska se vraća projektu izgradnje nuklearke Belene

0

Bugarska bi trebalo da obnovi svoje napore koji se tiču izgradnje nuklearne centrale Belene, prema novoj odluci bugarskog parlamenta.

Tom odlukom je takođe ministrici energetike naloženo da započne pregovore sa potencijalnim investitorima.

Bugarski poslanici su saopštili da ministrica energetike Temenuška Petkova ima rok do kraja oktobra da predstavi prijedlog o izboru strateškog investitora i o strukturi i finansiranju tog projekta, prenosi agencija Reuters.

“Imamo želju, namjeru i političku volju da potražimo rješenje za to pitanje koje se tiče nuklearne centrale Belene”, izjavila je Petkova u obraćanju parlamentu.

Kineska državna nuklearna kompanija CNNC i ruski Rosatom su već izrazili interesovanje za učešće u projektu.

Bugarska vlada je prošlog mjeseca zatražila od parlamenta da ukine zabranu na razvoj tog 10 milijardi eura vrijednog projekta, nakon šest godina od njegovog otkazivanja.

Bugarska je 2012. godine otkazala projekat izgradnje nuklearne centrale Belene, snage 2.000 megavata, nakon neuspjelog pokušaja da pronađe investitore.

Zvanična Sofija se, takođe, suočila sa pritiskom Vašingtona i Brisela da smanji energetsku zavisnost od Rusije, sa kojom je tada bio sklopljen ugovor o izgradnji postrojenja.

Zbog otkazivanja projekta, Bugarska je morala da plati više od 620 miliona eura ruskoj nuklearnoj kompaniji Rosatom, ali je dobila dijelove za dva reaktora snage 1.000 megavata.

Tanjug