Bingo veći od druga dva konkurenta zajedno

0

Kompanija Bingo ne samo da je lider maloprodaje u BiH već sama ima veći udio na tržištu nego drugi i treći konkurent zajedno. Bingo je u 2017. godini držao 17 posto udjela na tržištu, drugorangirani Konzum 11 posto, a treći je Mercator sa 5 posto udjela.

Ovo se, između ostalog, navodi u godišnjem izvještaju o poslovanju kompanije Mercator koji je objavljen danas na Ljubljanskoj berzi, piše BiznisInfo.

Kako se navodi u izvještaju, Bingo, Konzum i Mercator imaju prodavnice po cijeloj državi, dok ostali pokrivaju samo dijelove BiH.

Najveći trgovci u BiH su Bingo, Konzum i Mercator, a slijede manji Tropic, Amko i Imex. Na području BiH nema većeg evropskog lanca. Udio Mercatora 2017. godine je iznosio 5 posto – stoji u dokumentu.

Također se navodi da je prošle godine došlo do rasta maloprodajnog tržišta u BiH za 5,9 posto.

Kada je riječ o Crnoj Gori, navodi se da najveći udio ima Agrokorova IDEA od 21 posto, a da kompanija Voli ima 20 posto.

U Srbiji grupa kompanija Mercator, IDEA i Roda ima 9 posto, a konkurentska grupa koju čine Tempo, Maxi i Delhaize 10 posto, dok ostali imaju dosta manje udjele.

Mercator je dominantan u Sloveniji s 30 posto udjela a slijedi ga Spar s 23 posto.

Za Hrvatsku se ne navode podaci.

BiznisInfo