Bh. kompanija proizvela peć za veliki “Boeing”

0

Danas je u krugu kompanije „Almy Metalno“ izvršen utovar dijela peći za stabilizaciju i učvršćivanje materijala težine 170 tona po narudžbi kompanije „Ebner“ iz Linza u Austriji.

Izvođači radova su sestrinske kompanije „Water Jet Has“ i „Ćosićpromex GmbH“. Danas će biti otpremljeno šest kamiona specijalnog transporta kao i deset normalnih šlepera prateće opreme.

Peć za stabilizaciju i učvršćivanje materijala je 100 posto bosansko-hercegovački proizvod.

Treba napomenuti da će pomenutu peć koristiti svjetski poznata kompanija „Boeing“, naveli su na Facebook stranici kompanije „Almy Metalno“, prenosi BiznisInfo.

Prema riječima, vlasnika kompanije Ismeta Begića, ovo je prvi značajniji projekat od kada je „Almy Metalno“ prošle godine počelo sa radom.

– Mi se borimo, preduzeće je bilo zapušteno, moralo se dizati iz pepela. Pokušavamo sa svojim partnerima, koji imaju firmu u Austriji, napraviti jedan pomak i tako smo dobili posao. Ovo danas bi bilo u većem obimu da nije bilo pandemije koronavirusa – kazao je Begić.

U konzorcij je uključeno više poslovnih partnera, među kojima je i preduzeće „Ćosićpromex“. Njihov predstavnik, Albin Gutić, pojašnjava detalje posla.

– Peć za za stabilizaciju i učvršćivanje materijala duga je 115 metara, 3 metra visoka i 2,8 metara široka. Transport je organizovan u saradnji sa austrijskim partnerom, a izuzev toga peć je 100% bh. proizvod. Ovo je početak saradnje koja podrazumjeva isporuku još 3 peći za potrebe „Simensa“ i kompanije „Vest Alpina“, ukupne vrijednosti 1,5 miliona eura – izjavio je Albin Gutić, a prenio je Zenicainfo.

„Almy Metalno“ trenutno upošljava 50-ak radnika, a zavisno od obima ugovorenog posla taj broj bi mogao biti značajno povećan.