Bezos prodao novi paket dionica za 990 miliona dolara

0

Osnivač i direktor Amazona Džef Bezos (Jeff) prodao je u prva dva dana avgusta jošš jedan paket od preko 530.000 dionica Amazona za 990 miliona dolara. Nakon plaćanja poreza, neto dobit od ove transakcije Bezosu će donijeti 750 miliona dolara.

Samo nekoliko dana ranije, Bezos je prodao 1,8 milijardi američkih dolara vrijedne dionice Amazona, od čega će mu ostati 1,4 milijarde. Nakon ove dvij transakcije, Bezosu će u džepu ostati oko 2,15 milijardi čiste dobiti.

Kao najbogatiji čovjek na svijetu, Bezos sada vrijedi procijenjenih 110,1 milijardu dolara, računajući zaključnu cijenu dionica Amazona u ponedeljak.

Portparol Amazona nije htio da precizira zašto je Bezos prodao još jedan paket akcija. Vodeća teorija među analitičarima je da treba finansirati Blue Origin, kompaniju za istraživanje svemira koju je Bezos osnovao u septembru 2000. godine.

Bezos je novinarima na konferenciji o svemirskim istraživanjima 2017. rekao da je finansirao Blue Origin prodajom nekih njegovih dionica Amazona, prenosi Tanjug.