Zvizdić: Njemačka jedan od najznačajnih ekonomskih partnera BiH

0

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić susreo se danas u Sarajevu s delegacijom Komiteta za ekonomske odnose s istočnom Evropom Udruženja njemačke privrede (BDI), koju predvodi izvršni direktor Michael Harms, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je informirao njemačke privrednike o ekonomskoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i prioritetima rada Vijeća ministara BiH.

Istaknuo je napredak koji je Bosna i Hercegovina ostvarila na evropskom putu, kao i pozitivne indikatore ekonomskog razvoja ostvarene u posljednje dvije godine, a koji su proizvod poduzetih reformskih procesa.

Naglasio je da Vijeće ministara BiH kontinuirano radi na poboljšanju poslovnog okruženja i upoznao njemačke privrednike s komparativnim prednostima poslovanja u Bosni i Hercegovini.

Izvršni direktor Harms je rekao da je impresioniran reformskim procesima u BiH i prioritetima Vijeća ministara BiH, okrenutih privredi i ekonomskom razvoju.

Njemački privrednici su naglasili da je već sada Bosna i Hercegovina najvažniji partner-dobavljač iz regije njemačkim kompanijama. Upoznali su Zvizdića i s pripremama za digitalni samit privrednika, koji bi trebalo da bude održan u proljeće iduće godine u Sarajevu.

Zvizdić je zahvalio SR Njemačkoj, posebno kancelarki Angeli Merkel, kao i njemačkim privrednicima, za kontinuiranu podršku euroatlantskim integracijama i ekonomskom razvoju BiH.

Istaknuo je da je SR Njemačka jedan od najznačajnih ekonomskih partnera Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

Sastanku je prisustvovao i ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko koji je njemačke privrednike upoznao s procesom digitalizacije i razvojem transportne infrastrukture, posebno tokom izgradnje autoputa na Koridoru 5-C.