Zovko se pripaja Bosna-Sunce osiguranju koje postaje novi lider

0

Nakon što je Bosna-Sunce osiguranje (BSO) kupilo Zovko osiguranje d.d., za 15. decembar su zakazane vanredne Skupštine oba društva na kojima će biti donesena odluka o njihovom spajanju.

Zovko osiguranje će biti pripojeno BSO-u koje će time postati najveće osiguranje u BiH po visini premije. Ova dva osiguranja imala su zajedno za prvih deset mjeseci ove godine iznos premije u visini od oko 58,5 miliona KM, dok je trenutni lider, Euroherc osiguranje, u istom periodu imao premiju od 47,4 miliona KM.

Kako smo ranije pisali, BSO je kupio 100-postotni udio u Zovku putem Sarajevske berze za 9 miliona KM.

Željko Pervan, predsjednik Uprave Bosna-Sunce osiguranja d.d. Sarajevo, rekao je za BiznisInfo da je BSO ovom akvizicijom napravio značajan iskorak u širenju poslovanja i jačanju pozicije na tržištu osiguranja u BiH.

Vjerujemo u velik potencijal rasta u Bosni i Hercegovini i ovo preuzimanje dio je naše razvojne strategije profitabilnog i dugoročnog rasta, koja je usmjerena na snažan razvoj poslovanja i stvaranje dodatne vrijednosti na tržištu BiH, rekao je Pervan.

Dodao je da je ovom akvizicijom Bosna-Sunce osiguranje postalo lider na tržištu, pa će osiguranicima BSO-a na raspolaganju biti još raznovrsnija i kvalitetnija ponuda osigurateljnih proizvoda putem različitih prodajnih kanala.

Stabilnost tržišta osiguranja u Bosni i Hercegovini prvenstveno ovisi o velikim osiguravajućim društvima koji imaju stabilnu poslovnu politiku, spremni su na dugoročna ulaganja, uz adekvatnu kapitalnu pokrivenost, pa se u budućnosti može očekivati dodatna konsolidacija tržišta, rekao je Pervan.  

(Autor: D.M.)