Volkswagen pregovara o kupovini udjela u ruskom GAZ-u

0

Njemački proizvođač automobila Volkswagen pregovara o kupovini udjela u ruskom proizvođaču lakih komercijalnih vozila GAZ-u.

Kako su nedavno prenijeli pojedini ruski mediji, VW je otkupio sva prava na “zaboravljeni” ruski brend Moskvič na period od pet godina.

Do sada nije saopšteno o kolikom udjelu ili vrijednosti se pregovara, izjavilo je za Reuters pet izvora koji su željeli da ostanu anonimni.

GAZ je dio Basic Element grupacije koju vodi ruski milijarder Oleg Deripaska. I Gaz i Basic su odbili da komentarišu, dok je potparol VW-a rekao da ne komentariše spekulacije na tržištu.

“Postoje razgovori, pokušava se postići sporazum. Deripaska već dugo traži partnera, a VV nema ruskog partnera”, rekao je jedan dobro pozicionirani izvor u ovoj industriji.

Još jedan dobro obaviješten izvor u automobilskoj industriji, dva izvora finansijskog tržišta i druga osoba koja je upoznata sa ovim pitanjem takođe je rekla da su razgovori u toku. Jedan od izvora rekao je da odluka o veličini predložene prodaje akcija još nije donijeta.

Izvor blizak VV-u takođe je potvrdio da su razgovori u toku, ali je rekao da mogućnost njemačke grupe da preuzme ulogu u GAZ-u nije jedina stvar koja se razmatra. (b92)