Večernji pregled poslovnih vijesti – 19. april

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 19. april 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu. 

Članice konzorcija među kojima je bh. firma Euro-Asfalt potpisale su danas ugovor vrijedan je 58 miliona KM za rekonstrukciju kontejnerskog željezničkog terminala u Luci Rijeka te pretvaranje / rekonstrukciju postojećeg jednotračnog tunela u dvotračni.

Rudnici mrkog uglja Banovići ostvarili su prošle godine poslovne prihode od 147,7 miliona maraka, što je manje u odnosu na 150,4 miliona godinu ranije. Neto dobit prošle godine popela se na skoro 6,2 miliona KM, sa 1,1 milion godinu ranije.

Najava Kosova o uvođenju carina na robu iz BiH izazvala je veliku zabrinutost jer je ovo veoma važno izvozno tržište za našu zemlju. Ukupan izvoz na Kosovo je čak deset puta veći od uvoza iz te zemlje u BiH. Ukupan izvoz iz BiH na Kosovo lani je iznosio 163,5 miliona KM, dok je uvoz iz Kosova u BiH bio tek 15,8 miliona.

Vlada Federacije planira ove godine privatizaciju državnog udjela u četiri velika preduzeća: Energopetrolu, Energoinvestu, Aluminiju i Sarajevo-osiguranju. Nažalost, zbog posljednjih dešavanja u nekim od tih kompanija, odnosno na samom tržištu, cijena će vjerovatno biti znatno manja nego da je privatizacija obavljena prije godinu ili više. Pročitajte više!

Najluksuzniji restoran u Bosni i Hercegovini biće otvoren na 700 metara kvadratnih na vrhu poslovne zgrade Capital Tower na Otoci. Sazrelo je vrijeme da BiH dobije luksuzne restorane a ovaj će u BiH donijeti potpuno novi koncept ugostiteljstva, kaže za Nermin Hubić, direktor NOA d.o.o. Pročitajte više!

Drugog dana Sarajevo Business Foruma, 26. aprila u hotelu Hills u Sarajevu učesnicima će biti predstavljeno preko 60 projekata iz oblasti turizma. Prijavljeni projekti dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i regije i većina ih se odnosi na izgradnju infrastrukturnih sadržaja za potrebe turističke industrije.

Na sajmu International Defense and Security Exhibition 2018 koji je održan od 16. do 19. aprila 2018. godine u Kuala Lumpuru, naše fabrike naoružanja predstavile su raketni bacač RPG-7MX2, kalibra 40 milimetara, sposobnim da uništi različite vrste oklopnih vozila i tenkova.

U Prijedoru je danas ozvaničen početak radova na izgradnji saobraćajnice u Industrijskoj zoni Celpak. Vrijednost investicije, koju zajednički finansiraju Grad Prijedor i Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID, iznosi 735.000 KM.

Delegacije BiH i Hrvatske danas su u Zagrebu na sastanku u vezi sa izgradnjom mosta preko rijeke Save kod Gradiške konstatovale da ne postoje okolnosti da javni konkurs za nabavku radova na izgradnji mosta ne bude raspisan 1. avgusta.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, primio kuvajtsku princezu Šejhu Nawal Al-Sabah, koja je iskazala posebno interesiranje za mogućnosti ulaganja kapitala ove, jedne od najbogatijih zemalja svijeta, u Bosnu i Hercegovinu.